Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για υποκίνηση μίσους παραπέμπεται ο χρυσαυγίτης Γιάννης Σαχινίδης, ο οποίος εντοπίστηκε την περασμένη Τρίτη 28 Μαρτίου να μοιράζει ημερολόγια, φυλλάδια και μπρελόκ της εγκληματικής οργάνωσης σε ανήλικους μαθητές του Γυμνασίου Αλμωπίας Πέλλας, που είχαν επισκεφθεί τη Βουλή.

Επρόκειτο για μαθητές από την εκλογική του περιφέρεια και ο χρυσαυγίτης εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να διακινήσει προπαγανδιστικό υλικό με ρατσιστικό περιεχόμενο («Η ελληνική φυλή τότε τώρα πάντα», ημερολόγιο της ΧΑ με τον τίτλο «Εναντίον όλων μέχρι τη νίκη» κ.λπ.). Οταν έγινε αντιληπτός απομακρύνθηκε από τους μαθητές, που επέστρεψαν το υλικό αυτό στους τρεις συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Το θέμα τέθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στη Διάσκεψη των Προέδρων και παρά τις αντιδράσεις με απειλητικό περιεχόμενο, σύμφωνα με κάποιους βουλευτές, του χρυσαυγίτη εκπροσώπου Χρήστου Παππά, αποφασίστηκε η παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Ο Βούτσης είπε στη Διάσκεψη ότι «είναι κοινή πεποίθηση ότι η διανομή οιουδήποτε προπαγανδιστικού υλικού εντός του Κοινοβουλίου σε ανήλικα παιδιά είναι ανεπίτρεπτη, πολλώ δε μάλλον υλικού που διαπνέεται από μισαλλοδοξία και ναζιστικού τύπου αναφορές σε θεωρίες περί φυλετικής ανωτερότητας».

«Για το θέμα νομίζω ότι πρέπει να λάβει γνώση η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας που είναι αρμόδια να επιληφθεί επί σχετικών ζητημάτων, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας που ψηφίσαμε πρόσφατα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Η ΕΔΕΜ μαζί με τη Συμπαράταξη

Εδέμ, υπάρχει! Και δεν αναφέρομαι στον καρποφόρο βιβλικό κήπο που καταγράφεται στο πρώτο βιβλίο (Γένεσις) της Παλαιάς Διαθήκης. Αλλά στην Ενωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης, ένα (άγνωστο, είναι αλήθεια, στους πολλούς) πολιτικό κόμμα «έκφρασης του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού Κέντρου».

Το Πολιτικό Συμβούλιο της ΕΔΕΜ λοιπόν αποφάσισε «με σεβασμό στη διακριτότητα του κάθε συνεργαζόμενου μέρους σε έναν πολυκομματικό φορέα», να συμμετάσχει στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου.

Οπως υπογραμμίζουν, «το ενδιαφέρον μας δεν εστιάζεται στη μηχανιστική δομή του Συνεδρίου και η συμμετοχή μας δεν θα είναι διεκπεραιωτικού χαρακτήρα αλλά ουσιαστική και ωφέλιμη». Μας καλούν δε και στη δική τους Συνδιάσκεψη που ορίστηκε για την Κυριακή 7 Μαΐου.