Χωρίς να προκύψει συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έληξε αργά το βράδυ της Πέμπτης η συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG). Κατά τη συνεδρίαση σημειώθηκαν βήματα προς τα πίσω, αντί για πρόοδο.

Το EWG συνέστησε την επιστροφή των θεσμών, αλλά άφησε «θολό» το πότε θα γίνει αυτό.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία για την επιστροφή τους στην Αθήνα, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Στις Βρυξέλλες δεν γίνεται λόγος για αδιέξοδο, και εκτιμούν πως η σχετική ανακοίνωση θα γίνει πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας, σκοπός είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αφήνοντας τον καθορισμό ημερομηνίας στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών.

Αυτό θα πρέπει να γίνει το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ώστε σε 2-3 ημέρες να επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο στις 7 Απριλίου στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.

Μεγαλύτερο αγκάθι τα εργασιακά

Υπάρχει μεν πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών, αναγνωρίζουν ευρωπαϊκές πηγές, αλλά σπεύδουν να προσθέσουν ότι δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος νέων εμποδίων για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο εν όψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένουν τα εργασιακά, με το χάσμα μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ για το ζήτημα να παραμένει αγεφύρωτο.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται πάντως ο Γ. Ντέισελμπλουμ λέγοντας πως «οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες μέρες» και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση. Συμπλήρωσε μάλιστα, μιλώντας στην ολλανδική βουλή, ότι η επόμενη δόση θα μπορούσε να ανέλθει στα 7 δισ. ευρώ, αλλά «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της αξιολόγησης».

Μεγαλύτερη βεβαιότητα για θετική έκβαση εκφράζει η κυβέρνηση με τον Ευκ. Τσακαλώτο να επιβεβαιώνει ότι το κλείσιμο της συμφωνίας φέρνει μείωση του αφορολόγητου και νέο ψαλίδι στις συντάξεις.