«Η λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες» υπογράμμισε χθες ο Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του στον Σκάι. Συμφωνώντας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξήγησε ότι τις θεωρεί απαραίτητες «διότι οι αντιθέσεις είναι τόσο μεγάλες, το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την αποδοχή του κοινού και υπάρχει μία αδυναμία να γίνει μία πολιτική που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά. Χρειάζεται μία πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία να έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πάρει τις αποφάσεις, σήμερα δεν υπάρχει αυτό».

Ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο επαίνεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πολιτική του στάση, αλλά τον ξεχώρισε από τους «παλαιοκομματικούς» της Νέας Δημοκρατίας, στους οποίους έκανε σαφή κριτική.

Ο Σημίτης στις απαντήσεις του ήταν ιδιαιτέρως επικριτικός προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ασκησε κριτική για την πορεία της διαπραγμάτευσης και με τη φράση «Φοβάμαι το ατύχημα», μίλησε για τον κίνδυνο που προκαλούν οι δυσμενείς συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Ελλάδα.

Σχετικά με τη φράση του Πρωθυπουργού, ότι «αν οι υπουργοί μου εμπλέκονταν σε Εξεταστικές, Προανακριτικές, δεν θα γυρνούσα να κάνω τον σοφό», ανέφερε: «Η διαφθορά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και για να ξεπεραστεί χρειάζονται προσπάθειες όσον αφορά τη Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία της Πολιτείας, την παρέμβαση στην κοινή γνώμη. Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες. Δεν γίνεται με μισαλλοδοξία. Δεν γίνεται με Εξεταστικές Επιτροπές. Δεν γίνεται με εχθρότητα. Γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρότητα παράγει εχθρότητα». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Η διαφάνεια είναι απολύτως αναγκαία και καθετί πρέπει να ερευνάται, αλλά δεν είδα εγώ να υπάρχει διαφάνεια σχετικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο, οι οποίες είναι χιλιάδες και γίνονται χωρίς ΑΣΕΠ. Δεν είδα να υπάρχει διαφάνεια στο θέμα της Τραπέζης Αττικής. Δεν είδα να υπάρχει απαραίτητη διαφάνεια σε σχέση με αγορές εξοπλισμών».