Το Brexit αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα δρομολόγια και τον τρόπο που εκτελούνται στην Ευρώπη, προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa Κάρστεν Σπορ. Το ρυθμιστικό πλαίσιο των πτήσεων που πραγματοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθορίζεται από ειδική συνθήκη με την ονομασία Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός. Οταν όμως η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ θα χρειαστεί πιθανότατα να συνάψει χωριστή συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Επίσης οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες που πετούν από μια ευρωπαϊκή πόλη σε άλλη θα αναγκαστούν πιθανότατα να βγάλουν ειδική άδεια για τη λειτουργία τους. Στην άδεια αυτή μάλιστα είναι πολύ πιθανό να πρέπει να δηλώνουν ως έδρα κάποια χώρα που είναι μέλος της ΕΕ. «Brexit σημαίνει Brexit, ο κλάδος μας δεν θα εξαιρεθεί από αυτό» ήταν τα λόγια του Σπορ στο Bloomberg. Ο επικεφαλής της Lufthansa έχει συνοδέψει πολλές φορές την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ σε επίσημες επισκέψεις της και έχει ήδη συζητήσει το θέμα με αξιωματούχους της ΕΕ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η ανησυχία των αεροπορικών εταιρειών που δηλώνουν ως έδρα τους τη Βρετανία –όπως η British Airways και η EasyJet –είναι έκδηλη, καθώς έχουν ήδη καλέσει το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες να βρουν μια συμβιβαστική λύση που θα τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στην αεροπορική αγορά της ΕΕ.

Κυβερνητικός αξιωματούχος του υπουργείου Μεταφορών της Γερμανίας είπε πρόσφατα σε κλειστή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της χώρας ότι η Βρετανία αναμένεται να χάσει το δικαίωμα να συμμετέχει στη συνθήκη Ενιαίος Αεροπορικός Ουρανός και ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις, ανέφεραν πηγές που δεν κατονομάζονται.

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις εξελιχθούν σε πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών, προβλήματα στην πρόσβασή τους στη Βρετανία μπορεί να αντιμετωπίσουν και αεροπορικές εταιρείες χωρών της ΕΕ.