Ατυχος πρέπει να αισθάνεται ο φίλαθλος Αλέξης Τσίπρας που η Σύνοδος Κορυφής για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης έγινε στη Ρώμη, τη γενέτειρα της πρώτης μικρής ενωμένης Ευρώπης, και όχι στις Βρυξέλλες. Διότι έχασε την ευκαιρία να δει μέσα στο γήπεδο την εθνική ομάδα και τον αγώνα της με το Βέλγιο, για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να τον δει από την τηλεόραση και μάλιστα παρέα με τον βέλγο ομόλογό του Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρισκόταν στη Ρώμη επίσης για τη Σύνοδο.

Ο Αλέξης έκανε μάλιστα και το σχετικό tweet, βάζοντας φωτογραφία μαζί με τον –φιλελεύθερο και νεότερό του σε ηλικία αλλά πάντοτε φίλο του –Σαρλ.

Ο Μισέλ που σίγουρα ανακουφίστηκε στο 89′, έστω με την εντός έδρας ισοπαλία, ήταν πιο ενθουσιώδης στην αρχή αναφωνώντας στο δικό του tweet «εμπρός, διάβολοι!» (σ.σ. «διάβολοι» είναι το προσωνύμιο της εθνικής ομάδας του Βελγίου). Το τελικό αποτέλεσμα άφησε και τους δύο ικανοποιημένους, έλεγαν άλλοι ξένοι επίσημοι που τους είδαν χαμογελαστούς μετά το ματς.

Οι παρατηρητικοί εν Αθήναις, πάντως, κατέγραψαν ότι ο αγώνας είχε το ίδιο σενάριο με τον τελευταίο αγώνα που παρακολούθησε ο Τσίπρας από τις εξέδρες του Καραϊσκάκης, αλλά με ανάποδους πρωταγωνιστές και εξέλιξη: τότε, ισοφαρίσαμε εμείς τη Βοσνία στις καθυστερήσεις.

Ο Γιάνης φώναζε απέξω

Την ώρα που ο Τσίπρας υπέγραφε την κοινή διακήρυξη για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Καπιτώλιο, ο Γιάνης Βαρουφάκης διαδήλωνε στους δρόμους της Ρώμης κατά του Πρωθυπουργού και των λοιπών 27 ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρισκόταν μάλιστα στην πρώτη γραμμή των αντιευρωπαϊκών εκδηλώσεων, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δανάη Στράτου και άλλα μέλη της κίνησης DiEM25. «Η ευρωπαϊκή ιδέα τελεί υπό καθεστώς άτακτης φυγής και η ΕΕ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αποδόμησης» δήλωσε μάλιστα ο ίδιος.

Και ο Βενιζέλος για την Ευρώπη

Απόψε στις 4 μ.μ., στο ξενοδοχείο King George, ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση (aka ο Βαγγέλης Βενιζέλος –also known as σημαίνει αυτό, για να μη σοκάρω τους μη αγγλομαθείς) διοργανώνει ημερίδα με θέμα «60 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης: η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ξανά σε δοκιμασία». Η συζήτηση θα γίνει σε δύο τραπέζια, αφορά την επόμενη μέρα της ΕΕ και θα έχει συντονιστές τους δημοσιογράφους Δήμητρα Κρουστάλλη και Βασίλη Νέδο.