Ο φόβος ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να μη βάλει καθόλου νερό στο κρασί των απαιτήσεών του για εργασιακά, Ασφαλιστικό και πώληση μονάδων της ΔΕΗ, είναι υπαρκτός. Ορισμένες πηγές με μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων επτά μνημονιακών ετών δεν θα απέκλειαν στις διαβουλεύσεις που μεταφέρθηκαν πλέον στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ να εμφανιστεί με τη γραμμή «take it or leave it», προσδίδοντας χαρακτηριστικά τελεσιγράφου στις απαιτήσεις του έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι πολιτικές εξελίξεις δεν μπορεί να αποκλειστούν.

Το σενάριο αυτό δεν είναι το κυρίαρχο στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης. Πηγή με γνώση των διεργασιών στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται πλέον και ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας υπουργός Γιώργος Σταθάκης, προσβλέπει σε υπέρβαση του αδιεξόδου έως αύριο, Πέμπτη, οπότε αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και ο Πολ Τόμσεν. Αν ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ ο οποίος δεν είναι κρυφό ότι βρίσκεται σε στενή συνεννόηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κρατήσει άκαμπτη στάση, οι όποιες προσδοκίες για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στην εκκρεμή δεύτερη αξιολόγηση περιορίζονται δραστικά.

Η ΑΚΑΜΨΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ. Η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα είναι γνωστό πως όσο κι αν εξηγούσε τις ελληνικές θέσεις για το μέγεθος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, το ύψος των συντάξεων αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για ομαδικές απολύσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ντέλια Βελκουλέσκου, διαφοροποίηση των θέσεων του Ταμείου δεν κατάφερε να κερδίσει. Δεν είναι τυχαία η αναφορά κυβερνητικής πηγής τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με την οποία «το ΔΝΤ είναι σαν να βάζει την ίδια κασέτα για τα εργασιακά, όποια κι αν είναι τα επιχειρήματα». Το ερώτημα τώρα είναι αν αυτή η ίδια κασέτα θα επαναληφθεί και στις Βρυξέλλες, όπου από προχθές το βράδυ Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Εφη Αχτσιόγλου ξεκίνησαν έναν κύκλο επαφών με στόχο τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση στα μεγάλα και ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης και συγκεκριμένα στο Ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στα ενεργειακά.

Χθες πάντως ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ πήρε το μέρος της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τα εργασιακά. Υπενθύμισε ότι το καλοκαίρι του 2015 συμφωνήθηκε πως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν πρέπει να ανατραπούν και ζητήθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων να συμβουλεύσει τη χώρα για τις πρακτικές που θα ακολουθήσει στο μέλλον. «Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ευρωπαϊκή βέλτιστη πρακτική και ότι θα πρέπει να επανέλθουν στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ. Τα πρώτα μηνύματα από την πλευρά του ΔΝΤ, πάντως, δεν είναι ενθαρρυντικά. Με ανακοίνωσή του το Ταμείο χαμηλώνει αισθητά τις προσδοκίες άμεσης επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εικασίες».

Χθες ο Πολ Τόμσεν βρισκόταν στο Λονδίνο. Αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στις Βρυξέλλες και εκτός απρόοπτου θα συναντηθεί με το κλιμάκιο των ελλήνων υπουργών αύριο, Πέμπτη. Τότε αναμένεται να υπάρξει και μια σαφέστερη ένδειξη όσον αφορά την κατεύθυνση και τις προοπτικές της διαπραγμάτευσης, τις σφήνες ή την ευελιξία του ΔΝΤ.

Προς το παρόν, στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας σε Ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων 1,8 δισ. ευρώ το 2020 ζητά το ΔΝΤ), εργασιακά (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, επαναφορά του λοκάουτ, μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων) και ενέργεια (πώληση μονάδων της ΔΕΗ το ενιαίο αίτημα των δανειστών) έως αύριο, ώστε την ερχόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής του κουαρτέτου με μιας μορφής προσύμφωνο από την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο. Αυτό όμως δεν αποκλείεται να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξο σενάριο.