Σωστά το καταλάβατε, η Κεντροαριστερά είναι το θέμα μου, αλλά αρχίζω από την είδηση: Ο πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ιταλός φίλος Τζιάνι Πιτέλα (ναι, αυτός που καλεί στην ευρωομάδα του τον Τσίπρα και εκνευρίζει τη Φώφη!) βρίσκεται από χθες στη χώρα μας.

Ηρθε για να παραστεί στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει προς τιμήν του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στην οποία, ως είθισται, θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της πρωτεύουσας.

Το πρωινό του Τζιάνι (φωτογραφία) στην Αθήνα είναι βαρυφορτωμένο. Πριν φτάσει στο δημαρχείο, ο Πιτέλα θα έχει σειρά προσωπικών συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους δύο επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν στην ευρωομάδα, δηλαδή τη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Μη ρωτήσετε. Προφανώς σε ξεχωριστές συναντήσεις.

Η κοινή ερώτηση

Ας είμαστε ρεαλιστές: ούτε ένας Πιτέλα δεν φέρνει την άνοιξη. Οταν μάλιστα τυχαία ή λιγότερο τυχαία γεγονότα έρχονται να ενισχύσουν την αμοιβαία καχυποψία των δύο αρχηγών. Χθες, για παράδειγμα, σύσσωμη η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση προς την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου για τις «πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, το αλαλούμ με τις εισφορές και τα μπλοκάκια και το διοικητικό χάος στον ΕΦΚΑ», ακριβώς όπως τα έχει γράψει πρώτος στα «ΝΕΑ» ο Ηλίας Γεωργάκης.

Η ερώτηση όμως πυροδότησε ποικίλες συζητήσεις, καθώς το κείμενο εκτός των 18 βουλευτών της ΔΗΣΥ συνυπέγραφαν και τέσσερις ανεξάρτητοι (Χάρης Θεοχάρης, Κατερίνα Μάρκου, Κώστας Μπαργιώτας και Γιώργος Καρράς), οι τρεις πρώτοι από τους οποίους προέρχονται από Το (μεγάλο) Ποτάμι των 11.

Πάντως ο Θεοχάρης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η (συν)υπογραφή του είχε να κάνει μόνο με το ενδιαφέρον του για τα μπλοκάκια και γενικά το Ασφαλιστικό και ότι δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με το ότι πάει σε κάποιο άλλο κόμμα. Για τη Μάρκου όμως και τον Μπαργιώτα, οι προσεκτικοί αναγνώστες μου ξέρουν ότι δεν ισχύει το ίδιο.

Μαζί στην Ευρωβουλή

Στην Ελλάδα μπορεί οι σχέσεις Γεννηματά – Θεοδωράκη να έχουν παγώσει, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με τροπολογία που κατέθεσαν από κοινού ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Γραμματικάκης και η οποία συμπεριλήφθηκε στην Εκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την Κυκλική Οικονομία, ζήτησαν και πέτυχαν την υιοθέτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στόχου συλλογής και ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων λιπαντικών ελαίων.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα αυτό, καθώς υπάρχει ήδη νομικά δεσμευτικός στόχος και οι υποδομές που έχουν αναπτυχθεί υπερβαίνουν την εγχώρια παραγωγή. Ας ελπίσουμε ότι όπως μετέφεραν στην Ευρώπη ένα καλό παράδειγμα ανακύκλωσης, θα μπορέσουν να μεταφέρουν και ανάλογα παραδείγματα συνεργασίας στο εσωτερικό.