Πολλά παυσίπονα φάρμακα που θεωρούνται ασφαλή από τους καταναλωτές σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανακοπής της καρδιάς, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Τα φάρμακα αυτά είναι μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (είναι γνωστά και με τη συντομογραφία ΜΣΑΦ) και είναι από τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα στον κόσμο, αφού σε πάρα πολλές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Οι γιατροί κατ’ επανάληψιν έχουν προειδοποιήσει να μην τα παίρνουμε για ψύλλου πήδημα και σίγουρα όχι για πολύ καιρό, αλλά στην πραγματικότητα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τα παίρνουν καθημερινά και επί μήνες ή χρόνια.

«Το να επιτρέπεται η διάθεση αυτών των φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς ιατρική συμβουλή ή περιορισμούς, στέλνει στο κοινό το μήνυμα ότι τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκούναρ Γκίσλασον, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, στη Δανία.

«Προγενέστερες μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες επειδή χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως».

Η νέα μελέτη διερεύνησε την πιθανή συσχέτιση των φαρμάκων με την καρδιακή ανακοπή. Ο δρ Γκίσλασον και οι συνεργάτες του αναζήτησαν στην ιατρική βάση δεδομένων της πατρίδας τους όλους τους συμπατριώτες τους οι οποίοι είχαν νοσηλευθεί με καρδιακή ανακοπή μεταξύ 2001-2010.

Διαβάστε περισσότερα εδώ