Την προηγούμενη φορά που ο δήμαρχος Αθηναίων πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν τον Ιανουάριο του 2016, όταν και του παρουσίασε το σχέδιό του για την Αθήνα.

Σήμερα, οι δύο άνδρες θα συναντηθούν έπειτα από καιρό και μάλιστα, όπως μου λένε, με πρωτοβουλία Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός φημολογείται πως θέλει να συζητήσουν για τον τρόπο που μπορεί να συνδράμει η κυβέρνηση για το κέντρο της Αθήνας –θυμίζω πως ο Καμίνης συχνά – πυκνά έχει αφήσει αιχμές, μην πω και καρφιά, για την ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Ο Τσίπρας θέλει να τα πούνε και για το μέλλον του Βοτανικού και το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή.

Ετοιμη ατζέντα, όμως, φαίνεται πως έχει και ο δήμαρχος. Στελέχη της Πλατείας Κοτζιά μου ανέφεραν πως ο Καμίνης θα μιλήσει για την προσπάθεια που κάνει ο δήμος στα ζητήματα της πόλης και της αναπτυξιακής της πορείας.

Δεν θα παραλείψει, προσθέτουν, να θίξει και το θέμα των σημαντικών ζητημάτων ασφάλειας. Οχι μόνο για την εγκληματικότητα αλλά και για την παραβατικότητα. Το πρόβλημα των τοξικομανών και των αστέγων στο κέντρο της πόλης έχει χτυπήσει κόκκινο. Μόνο, μου μετέφεραν, πως ο δήμος δεν διαθέτει νομικό πλαίσιο για να παρέμβει.

Βέβαια, η συζήτηση θα έχει και πολιτικό ενδιαφέρον. Λίγο οι αλλαγές στον «Καλλικράτη», λίγο οι κεντροαριστερές ανησυχίες, είναι σίγουρο πως θα τεθούν επί τάπητος.

Μητσοτάκης είδε Μώραλη

Η οικονομία και η ανάπτυξη βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή της πολιτικής στρατηγικής της ΝΔ αυτή την περίοδο. Σε κάθε συζήτηση που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φορείς –και όχι μόνο –τα παραπάνω θέματα είναι πάντα στην ατζέντα. Αυτό συνέβη και στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη στα γραφεία του κόμματος. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης του μεγάλου λιμανιού και της πόλης. Το κυκλοφοριακό του λιμανιού είναι από τις μόνιμες «πληγές» του, όμως τώρα μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη –όπως το μετρό και το τραμ -, γι’ αυτό ο Μώραλης ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για την πορεία υλοποίησής τους.