Είναι η δεύτερη επίσημη περιοδεία του στην Κρήτη. Την πρώτη την έκανε μόλις τον Νοέμβριο του 2016. Αφήνοντας στην άκρη τις ιδιωτικού χαρακτήρα επισκέψεις στη Μεγαλόνησο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες και σήμερα περιοδεύει σε Ηράκλειο και Λασίθι. Θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει αυτή τη μητσοτακική εμμονή με τον τόπο καταγωγής του με το γνωστό ανέκδοτο: Ρωτά το κοπέλι τον πατέρα του «ηντα ‘ναι ο σοβινιστής, πατέρα;». Κι απαντά εκείνος, «αυτός που νομίζει ότι ο τόπος του είναι καλύτερος από την Κρήτη μας». Υπάρχει όμως και μια πολιτική εξήγηση. Σύμφωνα με δημοσκόπους, τα πάει καλά σε –τι πρωτότυπο! –Χανιά και Ρέθυμνο, αλλά υστερεί σε Ηράκλειο και Λασίθι. Για την ακρίβεια, γνωστός αναλυτής θεωρεί μάλλον απίθανο να καταφέρει να πάρει αυτά τα δυο κάστρα της Κεντροαριστεράς, αν και Κρητικός. Οπότε πρέπει να δώσει έμφαση. Αν ο αναλυτής έχει δίκιο, μάλλον εκείνοι που τραγούδησαν χθες μαντινάδες, όπως το «με κάθε τρόπο βγες μπροστά και κάμε ό,τι πρέπει, να διώξεις την Αριστερά, αυριανέ ηγέτη», στον Κυριάκο δεν εκφράζουν την πλειονότητα. Προς το παρόν τουλάχιστον. Γιατί από την άλλη, όπως έχει πει κι ένας άλλος κρητικός κοινοβουλευτικός, οι ψηφοφόροι του νησιού ακολουθούν τα μεγάλα ρεύματα.

Επιστημολογικά

Ποιος τόλμησε να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές; Πώς τολμούν οι της αντιπολίτευσης να λένε στους συνομιλητές τους ότι στο Μαξίμου «σχεδιάζουν day to day», ελληνιστί μέρα με τη μέρα, πώς θα κινηθούν; Ολους αυτούς τους κακεντρεχείς αποστόμωσε χθες ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, αποκαλύπτοντας όχι απλά το κυβερνητικό σχέδιο, αλλά κυρίως το σκεπτικό του. Εντάξει, για να είμαστε δίκαιοι, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου είχε δώσει μια ιδέα γι’ αυτό, παρουσιάζοντας το μότο που συνοψίζει την κυβερνητική διαπραγματευτική τακτική: «Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μετά το 2019». Χθες, όμως, ως πολιτικός επιστήμων την τεκμηρίωσε. «Είναι», είπε στα ερτζιανά, «η μόνη δυνατή επιστημολογική πρακτική από τη διδασκαλία της πράξεως στη συνύπαρξη των συστημάτων ισχύος που λέμε εμείς οι δάσκαλοι, είναι η μόνη ουσιαστικά συνταγή που μας έχει δώσει η πείρα, ότι όταν υπάρχει ασύμμετρη σύμπραξη μεταξύ συστημάτων ισχύος –Ελλάδα, δηλαδή και δανειστές –ο ασύμμετρος ανίσχυρος, εμείς, δηλαδή, η Ελλάς, πρέπει ακριβώς να προσπαθεί να χρονοτριβεί».Σε ζουραρική ιδιόλεκτο το σχόλιο θα ήταν: Μέζεα.

Αγροτικό

Η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας για την εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο στο Πιερίδα Παλάς, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, έχει κάνει θραύση στο Διαδίκτυο. Οχι τόσο γιατί ο τρίτος πολιτειακός άρχοντας ήταν ο κεντρικός ομιλητής. Αλλά επειδή έγραφε «Τιμή πρόσκλησης 10 ευρώ (πλήρες μενού χωρίς ποτό). Στο κέντρο θα υπάρχει ζωντανή μουσική». Λογικότατο. Βούτσης και «αγροτικό με κόλα» θα πρέπει να στοιχίζει περισσότερο. Για όσους το αγνοούν, αγροτικό σύμφωνα με το slang.gr είναι «η μερίδα ουίσκι σε καφενείο της υπαίθρου. Συνήθως Ballantines, VAT 69, Canadian Club ή, στην καλύτερη περίπτωση, J.Walker Red Label».

ΜΑΚ – ΘΡΑΚ

Χθες ο Κώστας Γκιουλέκας συναντήθηκε με δημοσιογράφους της εκλογικής του περιφέρειας. Ητοι της Α’ Θεσσαλονίκης. Οπως τους είπε, η περίοδος χάριτος έληξε και θα αρχίσει να μιλάει. Και άρχισε. Βασικά έστρεψε τα βέλη του κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, αλλά το ντεσού της βαρυσήμαντης παρέμβασης του νεοδημοκράτη βουλευτή στα δημόσια πράγματα είναι αλλού. Αναφέρθηκε, λέει, και στο πρωθυπουργικό γραφείο στη συμπρωτεύουσα. Στην ανάλυσή του αυτή η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα –να ανοίξει δηλαδή παράρτημα του γραφείου του εκεί –ήταν μια σαφέστατη υποβάθμιση του υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θέση δική του και της ΝΔ είναι η επαναλειτουργία του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Ενδιαφέρον. Ο αρχηγός του κόμματός του το γνωρίζει;

Ο χρόνος

Η προχθεσινή απορία των παροικούντων την Κεντροαριστερά απαντήθηκε χθες από τον Γιάννη Τούντα. «Ολοι, εντός και εκτός Δημοκρατικής Συμπαράταξης», μου έγραψε, «συμφωνούν για εκλογή ηγεσίας από τη βάση όταν δημιουργηθεί ονέος ενιαίος φορέας της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης με ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό συνέδριο. Η μόνη πραγματική διαφορά που υφίσταται είναι ως προς τον χρόνο υλοποίησής του. Αμεσα ζητούν οι Κινήσεις Πολιτών και οι Μεταρρυθμιστές του Σπ. Λυκούδη με την πρόσφατη ανακοίνωσή τους, την οποία προσυπογράφουμε και οι τρεις εκπρόσωποι των Κινήσεων, σε επόμενη φάση υποστηρίζουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και Το Ποτάμι, θεωρώντας πρόωρη την άμεση διάλυση των κομμάτων τους». Ελπίζει, προσέθεσε, το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον επόμενο Μάιο να κρίνει και να αποφασίσει δημοκρατικά και χωρίς «καβγαδάκια». Ιδωμεν.