«Τον Φίλη τον αγαπώ» είπε χθες το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους δημοσιογράφους –και τους άφησε για λίγο…σύξυλους –όταν τον ρώτησαν μετά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας για τον τέως υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Ο Φίλης προχθές είχε διαψεύσει, σε έντονο ύφος, τον διάλογο που είχε ο Ιερώνυμος με τον Πρωθυπουργό για τα Θρησκευτικά τον περασμένο Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιοποίηση του διαλόγου από τον Ιερώνυμο, προχθές, συνοδευόταν από αρκετές μπηχτές για τους χειρισμούς Φίλη στα Θρησκευτικά και από επαίνους για τον διάδοχό του στο υπουργείο Παιδείας, τον Κώστα Γαβρόγλου.

Τι ειπώθηκε στο Μαξίμου

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς «μα ξαφνικά ο Αρχιεπίσκοπος λάτρεψε τον Φίλη μετά και τα νέα βέλη που εκτόξευσε εναντίον του»; Απλώς ο Ιερώνυμος θεωρεί ότι δεν έχει νόημα να δώσει συνέχεια στην «ιερή» κόντρα που είχε με τον πρώην υπουργό πριν από λίγους μήνες και η οποία παραλίγο να οδηγήσει σε γενικότερη σύγκρουση της Εκκλησίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά αποφεύχθηκε με την αναδόμηση Φίλη στον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου.

Ομως, μετά το σχόλιο διάψευσης του Φίλη, ο Ιερώνυμος προχθές υπογράμμισε «μη θεωρήσουμε ότι υπάρχει κάποια αντιμαχία με τον Φίλη» και χθες είπε πως τον αγαπά.

Αλλά και τις δύο φορές ο Αρχιεπίσκοπος συμπλήρωσε –απαντώντας στα σχόλια Φίλη –πως όσα δημοσιοποίησε για τη συνομιλία που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου στην κρίσιμη σύσκεψη για τα Θρησκευτικά, το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου, μπορούν να τα επιβεβαιώσουν όσοι ήταν παρόντες.

Ποιο το συμπέρασμα; Ο «ιερός» πόλεμος Φίλη – Ιερώνυμου τελείωσε αλλά έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια και στους δύο. Και κάτι ακόμη: ο διάλογος της Εκκλησίας με την Πολιτεία για τα θρησκευτικά τώρα αρχίζει και ο Ιερώνυμος –έμπειρος πλέον στις επαφές με υπουργούς –φαίνεται ότι στέλνει προειδοποιητικές βολές…

Να συνεχιστεί ο διάλογος

Κατά τα άλλα οι ιεράρχες αποφάσισαν χθες στη συνεδρίασή τους να συνεχιστεί ο διάλογος για τα θρησκευτικά επί των νέων προγραμμάτων σπουδών με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας.

Βέβαια, η Ιεραρχία επιμένει στις τρεις βασικές κόκκινες γραμμές που έχει ζητήσει και στο παρελθόν να τηρηθούν: να είναι το μάθημα υποχρεωτικό, και να διατηρηθούν οι ώρες διδασκαλίας του και ο ορθόδοξος χαρακτήρας του.

Ο μητροπολίτης Υδρας Εφραίμ που έκανε χθες την εισήγηση για το θέμα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αναγνωρίζουμε ότι η αλλαγή του μαθήματος είναι απαραίτητη, χωρίς αυτό να σημαίνει υποτίμηση της αξίας του, αποδόμηση της πίστης». Πάντως η Ιεραρχία δεν έχει καταθέσει ακόμη τις θέσεις της στο ΙΕΠ –αναμένει κάποιες απόψεις ειδικών. Συνεπώς μένει να δούμε τους επόμενους μήνες αν θα συνεχιστεί η ανακωχή ή θα έχουμε νέο γύρο αντιπαράθεσης.