Τελικά, χθες όλη η λεβεντογέννα αποκήρυξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν μόνο οι αγρότες τση Κρήτης. Τον απαρνήθηκε κι η Γιάννα καταθέτοντας το διπλωματικό της διαβατήριο. Για όσους το αγνοούσαν, ήταν από το 1998 πρέσβης εκ προσωπικοτήτων. Στην κατακλείδα τής δήλωσης, με την οποία επισήμως ενημέρωσε το πανελλήνιο γι’ αυτή της την απόφαση, έδινε και μια ιδέα για την αιτία που την πήρε. «Συνεχίζω», έγραφε, «πέραν των εκάστοτε κυβερνητικών συμπεριφορών, να προσφέρω και να υπηρετώ αυτό που κρίνω ως σημαντικό για τη χώρα μας». Καραμπινάτη μπηχτή για την παρούσα εξουσία. Πώς όμως φτάσαμε εκεί; Η ρήξη επήλθε κατά τη διαδικασία ανανέωσης του αγγελοπουλικού διαβατηρίου. Ανθρωποι με γνώση του παρασκηνίου λένε ότι έβαλε το χεράκι του ο πρωθυπουργικός εξάδελφος και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας προκειμένου να μην ανανεωθεί. Προσθέτουν, δε, ότι δεν πήρε μόνος του την πρωτοβουλία. Και ο νοών –που ξέρει ότι ο άμεσα προϊστάμενός του Νίκος Κοτζιάς δεν γνωρίζεται καν με την Αγγελοπούλου –νοείτω. Αυτή η παρέμβαση οδήγησε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε καβγά της Αγγελοπούλου με το Μαξίμου. Με τη Γιάννα να αναφωνεί «δεν με θέλετε μια. Δεν σας θέλω δέκα». Ποιος είδε, δηλαδή, την Drama Γιάννα και δεν τη φοβήθηκε. Οσοι συνομιλούν με τη «Σιδηρά Κυρία» του 2004 είναι κατηγορηματικοί. «Τα σπάει διά παντός με τους κυβερνητικούς». «Ούτε να τους ξέρει». Η δε φράση που της αποδίδεται είναι το «απεδείχθησαν ψεύτες». Θα μπορούσε, πάντως, να έχει πει και «δεν σας χρωστάω, μου χρωστάτε». Ή έστω ένα απαξιωτικό «κελ ορέρ», βρε αδερφέ.

Πίλινγκ

Η αλήθεια είναι πως παρότι ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός στην εποχή του Μνημονίου, έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια από τότε που η Γιάννα έβγαινε στα τηλεπαράθυρα, πριν καν τελειώσει η εκλογική βραδιά, για να δηλώσει υπέρ της αλλαγής σε πρώτη φορά Αριστερά. Με ατάκες τύπου «τέρμα το παλιό. Η εμφάνιση κάθε νέου στην πολιτική ζωή είναι κάτι το θετικό». Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, το φλερτ είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Από τότε που περνούσε μία ώρα και είκοσι λεπτά στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη για να του κάνει το προξενιό με το Ιδρυμα Κλίντον. Και της χαμογελούσε, ενώ την υποδεχόταν στην πόρτα, το alter ego του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανότατα επειδή συνέβαλε στο «ξεφόβισμα» των ξένων. Συνήθως τους λέμε κοψοχέρηδες. Στη δική της πολιτική μεταμέλεια, όμως, δεν ταιριάζουν τέτοιες χασάπικες μεταφορές. Εκείνη κάνει πίλινγκ για να της φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πλασιέ

Κάπου ανάμεσα στις ειρωνείες για τον Πολάκη, το προμοτάρισμα των οννεδίτικων εκδηλώσεων και τις αντιπολιτευτικές κορόνες που του έχουν εξασφαλίσει μια θέση στις καρδιές της εκλογικής του βάσης, ο Αδωνις έγραψε χθες στο twitter και το εξής: «Τώρα στον φίλο μου και κορυφαίο πωλητή (δύσκολη δουλειά) @tzervoudakis φανταστικό μαγαζί. Σε χαίρομαι φίλε». Ηταν η λεζάντα σε φωτογραφικά στιγμιότυπα όπου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ποζάρει στο ταμείο τού εν λόγω μαγαζιού. Με την απόλυτη άνεση του τηλεπλασιέ. Μπορείς να βγάλεις το αγόρι από τις τηλεπωλήσεις, αλλά δεν μπορείς να βγάλεις τις τηλεπωλήσεις από το αγόρι. Το είχε, εξάλλου, αποδείξει και στο πλατό του βρετανικού Sky News, όταν προ ημερών συμβούλευε τους απανταχού επενδυτές to buy Greece.

Οφσάιντ

ΟΚ. Ο Τσίπρας τρολάρισε στο twitter τον Μητσοτάκη για τη νίκη της Μπάρτσα. Κάπου εκεί βρήκαν την ευκαιρία και τα τσικό να μπουν στο γήπεδο. Η μεν Φώφη Γενημματά τιτιβίζοντας «ο ένας με την Μπαρτσελόνα, ο άλλος με την Παρί Σεν Ζερμέν. Εμείς επιμένουμε σταθερά. Εθνική Ελλάδος». Ο δε Σταύρος Θεοδωράκης δυο ώρες μετά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τουιτάρισε «ενημερώστε Μπάρτσα και Παρί ότι στην Αθήνα σφάζονται για χάρη τους. Και κάποιους άλλους ότι η Εθνική Ελλάδος δεν παίζει στο Champions League». Προφανώς, ο Σταύρος που είδε μια ευκαιρία να ειρωνευτεί την αντίπαλό του στον μεσαίο χώρο δεν ξέρει το παλιό ανέκδοτο: Το οφσάιντ είναι για τις γυναίκες ό,τι ο οργασμός για τους άνδρες.