Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λίγους μήνες πριν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο είχε πει: «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες».

Ο φούρναρης λοιπόν αυτός που είχε συγκινήσει όλη την Ευρώπη μοιράζοντας καθημερινά, δωρεάν ψωμί σε πρόσφυγες, είναι ο Διονύσης Αρβανιτάκης (στη μικρή φωτογραφία με την οικογένειά του) και ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν τον ξέχασε. Χθες, μέσω του δημάρχου του νησιού Γιώργου Κυρίτση, του έστειλε μια φωτογραφία του με ένα ξεχωριστό μήνυμα. «Ευχαριστώ για όσα έκανες!» του έγραψε χαρακτηριστικά (φωτογραφία).

«Ημουν κι εγώ μετανάστης»

«Εγώ κάποτε πείναγα και γι’ αυτό τώρα κάνω αυτό το πράγμα. Ημουν μετανάστης στην Αυστραλία το 1959. Πούλαγα κουλούρια στον Αγιο Νικόλα στα Κάτω Πατήσια και έφυγα το 1957 και γύρισα εδώ το 1970, στην πατρίδα της συζύγου, στην Κω. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα φιλοξενούσαμε πρόσφυγες, μόνο ξένους τουρίστες, οι οποίοι μας κάνανε πλούσιους. Δεν ξέρω τι λένε οι άλλοι. Εγώ δούλεψα και η γυναίκα μου και τα παιδιά μου και γίναμε αυτοί που γίναμε», είχε πει ο Αρβανιτάκης που συγκίνησε όλη την Ευρώπη μοιράζοντας καθημερινά, δωρεάν ψωμί σε πρόσφυγες.

Παράταση στη βίζα

Και για να ξέρετε και την είδηση, να σας πω ότι οι δήμαρχοι Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Λέρου Μιχάλης Κόλιας και Κω Γιώργος Κυρίτσης βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για το ραντεβού τους με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, από τον οποίο έλαβαν εύσημα για τη διαχείριση του Προσφυγικού με «ανθρωπιά και αξιοπρέπεια».

Με την ευκαιρία, ο επίτροπος ανακοίνωσε την παράταση, για ακόμη έναν χρόνο, της ολιγοήμερης θεώρησης (βίζα) για τους επισκέπτες από τη Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου. Οπως είπε, το πρόγραμμα έχει αποδειχθεί ευεργετικό, δεδομένης όχι μόνο της πίεσης από τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και της συνεχιζόμενης –δυστυχώς –οικονομικής κρίσης στη χώρα.