Θα ευλογήσω –ελάχιστα –τα γένια μου σήμερα, καθώς αυτή η εφημερίδα συνηθίζει να σας ενημερώνει έγκαιρα για όσα πρόκειται να συμβούν.

Στις 16 Φεβρουαρίου «ΤΑ ΝΕΑ» με ολοσέλιδο ρεπορτάζ που είχε τίτλο «Ασκήσεις επί χάρτου για εξοικονόμηση εκπαιδευτικών», σας είχε προϊδεάσει για το σχέδιο «σχολεία 2018» που επεξεργαζόταν το υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα για ομαδοποιήσεις των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και ψαλίδι στις αποσπάσεις.

Χθες λοιπόν, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε προς διαβούλευση στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες το πλάνο για τις ενοποιήσεις των ειδικοτήτων, ιδίως της τεχνικής εκπαίδευσης.

Μόνο που η ομαδοποίηση δεν θα είναι τελικά εκτεταμένη όπως αναμενόταν αρχικά. Από τον αρχικό στόχο να συμμαζεύονταν σε 40 από περίπου 160 ειδικότητες και υποειδικότητες που είναι σήμερα, τελικά προτείνεται να μείνουν οι διπλές, συνολικά 80. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) είχε προτείνει από πέρυσι δύο σενάρια ομαδοποιήσεων, το ένα με 40 και το άλλο με 52 ειδικότητες.

Ωστόσο φαίνεται πως ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αποφάσισε να «στρογγυλέψει» την ενοποίηση ώστε να μη συναντήσει αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς, που ήδη είναι εκνευρισμένοι από τη διάψευση των υποσχέσεων για μόνιμους διορισμούς.

Η επιχείρηση «γέφυρα» που στήνει ο υπουργός Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς, φάνηκε και από τη συνάντηση που είχε χθες με τους δασκάλους (Διδασκαλική Ομοσπονδία).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και η ΔΟΕ έθεσε ένα σύνολο από ζητήματα, από τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων μέχρι την υπηρεσιακή κατάσταση των μονίμων και αναπληρωτών δασκάλων. Ο Γαβρόγλου απάντησε ότι η συζήτηση δεν εξαντλείται στο πλαίσιο μιας συνάντησης, τη χαρακτήρισε μάλιστα «αρχή διαλόγου και συνεχούς επικοινωνίας», ώστε να εξεταστούν όλα τα θέματα που τέθηκαν οι δυνατότητες ικανοποίησής τους. Δεν νομίζω βέβαια να ικανοποίησε τους δασκάλους, πάντως διπλωματικά ελίχθηκε.

Η προσπάθεια εξοικονόμησης ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την πρόσληψη λιγότερων αναπληρωτών το ερχόμενο έτος θα συμπληρωθεί με ψαλίδι στις αποσπάσεις. Σχεδιάζεται περιορισμός τους κατά 20%, κάτι που υπολογίζεται να εξοικονομήσει περίπου 500 θέσεις.