Ημέρα της Γυναίκας χθες και η Φώφη έλυσε τη σιωπή της στο περιοδικό «Hello». Είναι άραγε στοίχημα για εκείνη, ρωτήθηκε, να πετύχει ως μια από τις πρώτες γυναίκες αρχηγούς κόμματος στη μεταπολεμική Ελλάδα; Ε! Ναι, λοιπόν! Είναι! «Η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, το κλίμα για τους πολιτικούς είναι αρνητικό και η παράταξή μας πληγωμένη. Οι περισσότεροι με συμβούλευαν να το τολμήσω, αλλά δεν είναι λίγοι και αυτοί που λένε εντάξει, αλλά μια γυναίκα μπορεί; Ε λοιπόν οι γυναίκες μπορούν» δήλωσε. Και σε μια ακόμη πιο σκληρή δημοσιογραφική ερώτηση για το τι μπορεί να πετύχει μια πολιτικός για τις γυναίκες απάντησε, ανάμεσα σε άλλα, πως «έχεις κυρίως τη δυνατότητα μέσα από τη δημοσιότητα να δημιουργήσεις νέα πρότυπα και να αποδείξεις ότι, ναι, η γυναίκα μπορεί». Αντικειμενικά μιλώντας, θέλει προσπάθεια για να μην πνιγείς στη γεννηματική κοινοτοπία του φεμινισμού επιπέδου του λαϊκού σουξέ της Ρίτας. Μια γυναίκα μπορεί/τη ζωή σου να αλλάξει, μπορεί.

Το χρέος…

Εκτός από τις «δεξιές» εκδηλώσεις, προχθές στο Ευρωκοινοβούλιο είχαμε και μια «αριστερή». «Πώς να αντιμετωπίσουμε το δημόσιο χρέος; Μαθήματα και πολιτικές» διερωτήθηκαν σε ημερίδα ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Στέλιος Κούλογλου σε «συνεργασία» με μια ισπανίδα και μια πορτογαλίδα σύντροφο. Κι όχι μόνο αυτοί αλλά και πολλοί άλλοι, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ισημερινού Πέδρο Παές και ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Οποιον τον ξενίζει η παρουσία Χριστοδουλάκη, προφανώς έχει ξεχάσει ότι διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση Θάνου, πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Και ότι το όνομά του έπαιζε για επικεφαλής της ομάδας που φαντασιωνόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συγκροτούσε για τη διευθέτηση του χρέους. Η συμμετοχή του λοιπόν στην εν λόγω ημερίδα έκανε μερικούς να θυμηθούν πως στην πολιτική αγορά ήδη από το προπέρσινο καλοκαίρι είχαν να λένε ότι δεν του ήταν αδιάφορος ένας ρόλος. Οχι απόλυτα ταυτισμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά προτίμηση. Ο ίδιος βέβαια είχε διαψεύσει, στα ερτζιανά, οποιαδήποτε εμπλοκή του στην επιτροπή για το χρέος. Τι κι αν η Ολγα Γεροβασίλη, κυβερνητική εκπρόσωπος εκείνη την περίοδο, έλεγε ότι είχε μια τέτοια πληροφορία αλλά δεν έπαιρνε και όρκο;

…και η λύση

Κατά τα άλλα, αφήνοντας στην άκρη τη βαθυστόχαστη ανάλυση του αντιπροέδρου (σ.σ. ένας είναι ο αντιπρόεδρος, ο Παπαδημούλης) περί αποτυχίας του νεοφιλελεύθερου προτύπου ανάπτυξης, μην ανησυχείτε, βρήκαν οι Ευρωαριστεροί λύση για το χρέος της Ελλάδας. Η Γερμανίδα Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς, τάχθηκε, λέει, σαφέστατα υπέρ της πολιτικής αντιμετώπισης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Τώρα, το ότι το κόμμα της, Die Linke, δεν έχει ψηφίσει κανένα πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας –ούτε καν το τρίτο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ –εκλαμβάνεται μάλλον από τους έλληνες ομοϊδεάτες της ως κακία των φιλελέδων. Εξάλλου, έχει πέραση στους συριζαίους το δόγμα «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

Συνεργασίες

«Εμείς πάντα είχαμε «κουλτούρα» συνεργασιών. Θα συνεργαζόμασταν με τη ΝΔ, αν αυτή αναγνωρίζει την ανάγκη της ύπαρξης μιας γνήσιας μεταρρυθμιστικής τάσης στους κόλπους της, η οποία δεν θα υπολογίζει το πολιτικό κόστος που ρήμαξε τη χώρα, αλλά θα λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη». Τάδε έφη Θάνος Τζήμερος στο Star FM Δυτικής Μακεδονίας. Από ό,τι ξέρω κι ο Αλέφαντος δηλώνει διαχρονικά ανοιχτός στη συνεργασία με τον Ολυμπιακό. Αλλά, από την άλλη, η ΝΔ έχει αγκαλιάσει ήδη μεγάλες μορφές του μεταρρυθμιστικού κινήματος όπως ο Γιάννης Καλλιάνος και ο Ιάσων Φωτήλας.

Αυτοτρολάρισμα

Η καμπάνια τρέχει ήδη από την Τρίτη. Τέσσερα βίντεο –από τα εννέα που έχουν γυρίσει –παίζουν στον αέρα του Διαδικτύου και οι ποταμικοί την ετοίμασαν για να γιορτάσουν τα τρίτα γενέθλια του κόμματός τους. Πρωταγωνιστούν διάφοροι τύποι όπως ο «ψεκασμένος», η «πολιτικάντισσα», το «φασιστάκι», το «τρολ», η «ξιπασμένη», το «κομματόσκυλο», η «δραχμίστρια». Ολοι αυτοί, δηλαδή, που βρίσκονται απέναντί τους ιδεολογικά και πολιτικά. Η ιδέα ήταν να αυτοτρολαριστούν, λένε. Σύμφωνοι. Μόνο που το χιούμορ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.