Αυτό δεν το είχα ξαναδεί: σε προκήρυξη για την πρόσληψη συνεργαζόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού που αναμένεται να αναρτηθεί στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) ανάμεσα στα διάφορα κριτήρια επιλογής υποψηφίων περιλαμβάνεται και… αρνητική μοριοδότηση για τους παλιούς καθηγητές!

Τι δεν καταλαβαίνετε; Στο κριτήριο ν. 7, υπό τον τίτλο «Ανανέωση του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΕΑΠ», τουλάχιστον όπως προκύπτει από απόσπασμα πρακτικού που κυκλοφόρησε χθες, θα αναφέρονται τα εξής:

«Για τους υποψήφιους που δεν είχαν ποτέ σύμβαση με το ΕΑΠ για διδασκαλία σε τμήμα φοιτητών θα προστίθενται στην τελική μοριοδότηση 20 μονάδες. Για τους υποψήφιους που έχουν διατελέσει μέλη ΣΕΠ για κάθε ακαδημαϊκό έτος σύμβασης με τμήμα φοιτητών θα αφαιρείται μία μονάδα μέχρι τα 15 έτη (για τα οποία στον υποψήφιο θα προστίθενται 5 μονάδες)».

Και στη μέση, οι φοιτητές

Με απλά λόγια, η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ, με πρόεδρο τον άλλοτε αναπληρωτή πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλη Καρδάση, ο οποίος διορίστηκε από τον Αριστείδη Μπαλτά τον Αύγουστο του 2015 (σ.σ. το Ανοικτό Πανεπιστήμιο δεν έχει ακόμα Σύγκλητο και η διοίκησή του διορίζεται από τον υπουργό Παιδείας, παρότι λειτουργεί μια 20ετία τώρα), φέρεται να αποφασίζει να ανανεώσει τους συνεργαζόμενους διδάσκοντες διώχνοντας τους παλιούς και μοριοδοτώντας τους νέους. Και το δεύτερο –ας πούμε… –ότι το αντιλαμβάνομαι, αλλά το να μοριοδοτείται αρνητικά ένας εκπαιδευτικός επειδή υπηρετεί χρόνια, με αφήνει με απορίες. Τι είναι ένα πανεπιστήμιο, παιχνίδι βόλεϊ να κάνει κύκλο η ομάδα;

Οφείλω να υπενθυμίσω ότι, δυστυχώς, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο εδώ και καιρό εξελίσσεται αντιπαράθεση ανάμεσα στη Διοικούσα Επιτροπή και στον Σύλλογο μελών διδακτικού προσωπικού. Στις 3 Νοεμβρίου 2016 λ.χ., ο ενιαίος φορέας μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ είχε υποστηρίξει ότι «οι αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής για ακαδημαϊκά ζητήματα λαμβάνονται σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας ενώ οι απόψεις των μελών ΔΕΠ και των αρμόδιων Κοσμητειών δεν λαμβάνονται υπόψη (…). Ακόμη, οι αναθέσεις έργου σε εκπαιδευτικό προσωπικό διέπονται από μεγάλο βαθμό αυθαιρεσίας».

Επίσης, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στις 7 Φεβρουαρίου ο γραμματέας του Συλλόγου διδασκόντων του ιδρύματος Αυγουστίνος Δημητράς είχε πει ανάμεσα σε άλλα: «Αν επικρατήσουν οι σκέψεις που ακούγονται από τη Διοικούσα Επιτροπή για επιλογή μελών ΔΕΠ όχι με αμιγώς ακαδημαϊκά, αλλά σε μεγάλο βαθμό κοινωνικά κριτήρια, τότε δημιουργούνται και εύλογες ανησυχίες για την υποβάθμιση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που θα παρέχει το ΕΑΠ».

Εγώ ομολογώ ότι δεν έχω γνώση των εσωτερικών ισορροπιών του ιδρύματος για να καταλάβω τι ακριβώς παίζεται εκεί μέσα, μόνο υποψιάζομαι. Αυτό που αντιλαμβάνομαι, όμως, είναι ότι κριτήρια αρνητικής μοριοδότησης μόνο ακαδημαϊκά δεν είναι –και αναπόφευκτα κάποιοι που θα θιγούν θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Και ποιοι θίγονται από τέτοια αντιπαράθεση; Ποιοι άλλοι από τους φοιτητές… Μήπως ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου να το εξέταζε το θέμα;