Ο Τολστόι ξεκίνησε την «Αννα Καρένινα» γράφοντας πως «όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια, όμως, είναι δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο». Θα μπορούσε κανείς να εφαρμόσει το αξίωμα και στις πολιτικές οικογένειες. Και ειδικά στην πιο γνωστή ευτυχισμένη πολιτική οικογένεια, το Μητσοτακαίικο, που ενίοτε δεν μοιάζει και τόσο ευτυχισμένη. Γιατί; Την Παρασκευή μιλούσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ντόρα Μπακογιάννη όμως –που ήταν επίσης εκεί –δεν έμεινε να τον ακούσει. Οι κακές γλώσσες επισήμαιναν πως η Ντόρα είχε να ετοιμάσει και το τραπέζι που έκανε για τη γιορτή της το Σάββατο και κάπως έτσι… έχασε τον Κυριάκο.

Ο σκωτσέζος φίλος

Μπορεί, πάντως, η αδελφή του να προτίμησε τις ετοιμασίες του εορταστικού της δείπνου, ο σκωτσέζος καθηγητής Ιστορίας, όμως, Νάιαλ Φέργκιουσον δεν ήταν φειδωλός στα κολακευτικά για τον Μητσοτάκη λόγια. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Πριν από τέσσερις ημέρες ο Φέργκιουσον ήταν ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, του θινκ τανκ, δηλαδή, της Πειραιώς. Εκεί χαιρέτισε τον Κυριάκο ως «τον επόμενο πρωθυπουργό» της Ελλάδας. Στους Δελφούς πήγε ένα βήμα παραπέρα και ενημέρωσε το κοινό πως θα επιστρέψει στη χώρα μας όταν θα είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος. Αν κάτι συνδέει τους δύο άνδρες –πλην της παλιάς φιλίας που έχουν –είναι μάλλον οι αναλύσεις περί post-truth politics. Βέβαια, εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρέσει –όπως λένε συνομιλητές του –να φιλοτεχνεί το προφίλ του πρώτου ευρωπαίου συστημικού πολιτικού που θα νικήσει τους λαϊκιστές. Ο Φέργκιουσον, όμως, έχει γίνει κάτι σαν σταρ στην Αμερική, όχι μόνο επειδή από νωρίς είχε προβλέψει την εκλογή του Τραμπ αλλα και γιατί δεν αποκλείει ο Τραμπ, αν και αρχιερέας της μεταπραγματικότητας, να πετύχει. Ανήκει δε σε εκείνη την κατηγορία διανοουμένων που δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει αναλύσεις για λογαριασμό της επάρατης αγοράς –έχει μάλιστα και μια «μπουτίκ» συμβουλευτική εταιρεία με πελάτες κάποια από τα μεγαλύτερα funds του πλανήτη. Εξού και ήταν εκείνος που οργάνωσε το περίφημο τραπέζι του Κυριάκου με αρκετούς πελάτες του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την Πέμπτη. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια; Πριν μιλήσει με τους ξένους επενδυτές ο Μητσοτάκης τούς μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς.

Εκσυγχρονιστάν

Κάτι τελευταίο για τους Δελφούς. Στα πηγαδάκια όλοι συζητούσαν την απουσία της κυβέρνησης. Τα μέλη της που συμμετείχαν στο Φόρουμ ήταν ελάχιστα. Για παράδειγμα, το όνομα του Νίκου Παππά προστέθηκε στο πρόγραμμα τελευταία στιγμή λένε άνθρωποι που είχαν στα χέρια τους το αρχικό. «Κι αυτοί που ήρθαν όμως δεν μίλησαν με κανέναν» προσθέτουν. Κοινώς, απέφυγαν τις ζυμώσεις. Εύλογο από μια άποψη. Το Φόρουμ ήταν κάτι σαν σύναξη του φιλευρωπαϊκού μπλοκ. Ή όπως το έθεσε κι ένας από τους παριστάμενους, «εκσυγχρονιστάν κανονικό». Γι’ αυτό ίσως κι ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε τους εκσυγχρονιστές όλων των κομμάτων να ενωθούν. Εχουν όμως να χάσουν μόνο τις αλυσίδες των μεγάλων κομμάτων αν τον ακούσουν;

Ντέλια

«Οσο τρενάρει η διαπραγμάτευση τόσο απλώνεται ο τραχανάς». Το σχόλιο ανήκει σε γνωστό στέλεχος της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Τι θέλει να πει; Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι πολλές. Από τα δημοσιονομικά, το ύψος και το είδος των μέτρων μέχρι και τα αντισταθμιστικά. Η δε συζήτηση για τα εργασιακά παρουσιάζεται περίπου ως βόλτα στο «Τέξας». Κι αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις δεν αποκλείει η τρόικα να επαναφέρει στο τραπέζι ζητήματα όπως π.χ. το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι –όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο εν λόγω που έχει πηγές στην τρόικα –η σχέση Ευκλείδη Τσακαλώτου – Ντέλια Βελκουλέσκου περνάει κρίση. Για την ακρίβεια «δεν μιλιούνται». Αναμενόμενο, εδώ την Τρίτη το βράδυ ο έλληνας τσάρος της οικονομίας βγήκε από την αίθουσα φωνάζοντας «αυτά δεν γίνονται». Στα γνωστά οξφορδιανά αγγλικά του. Αρα, η Ντέλια τον κατάλαβε.

Φώφη for president

Την Παρασκευή συνεδρίασε και το άτυπο Συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ήτοι του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΙΔΗΣΟ και των Κινήσεων Πολιτών. Η Γεννηματά έβαλε, λένε, στην κουβέντα το ζήτημα της εκλογής του αρχηγού από τη βάση. Και οι άλλοι τρεις τής είπαν κάτι σε στυλ δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. ΓΑΠ, Θεοχαρόπουλος και Κινήσεις Πολιτών στηρίζουν –ψηφίζουν Φώφη, δηλαδή. Το ενδιαφέρον, βέβαια, είναι αλλού. Και είναι η παρασκηνιακή διαβεβαίωση στελέχους του χώρου με ερείσματα στον πασοκικό μηχανισμό ότι τελικά δεν προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία.