Η έβδομη γενιά της νέας πεντάρας είναι πλέον διαθέσιμη στην ελληνική αγορά. Το νέο μοντέλο της βαυαρικής φίρμας ανεβάζει αρκετά ψηλά τον πήχη, με όπλο το πολυπληθές εξοπλιστικό πακέτο – από τις απλές ηλεκτρικές ευκολίες έως το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης – τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και την πολυτέλεια, που συνεχίζει την παράδοση της BMW σε αυτή την κατηγορία.

Το νέο μοντέλο προσφέρεται με δύο εξαιρετικά μοτέρ: δύο κινητήρες diesel, στα 2.0 και 3.0 λίτρα, με 190 και 265 ίππους αντίστοιχα, στις εκδόσεις 520d και 530d. Αμφότερες με μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς, στις εκδόσεις xDrive -κανονικά μόνο πίσω. Κιβώτιο για όλους τους κινητήρες το γνωστό αυτόματο 8 σχέσεων, ενώ η δίλιτρη diesel είναι η μόνη που στη βασική της έκδοση έχει ως στάνταρ χειροκίνητο έξι σχέσεων.

Το νέο μοντέλο, που υιοθετεί το νέο σχεδιαστικό DNA της φίρμας έχει μήκος κοντά στα 5 μέτρα με χώρους υπεράνω κριτικής. Επίσης, έχει κορυφαίο για την κατηγορία συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης Cx, μόλις 0,22. Ο χώρος αποσκευών, με χωρητικότητα που φτάνει τα 530 λίτρα είναι από τις πιο μεγάλους της κατηγορίας.

Στην πρώτη πανελλαδική παρουσίαση, οι υπεύθυνοι της φίρμας έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα ηλεκτρονικά συστήματα (βοηθήματα οδήγησης, συστήματα ασφαλείας, συστήματα συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας) που προσφέρει το νέο μοντέλο.

Για παράδειγμα, το μεγάλο γερμανικό μοντέλο διαθέτει προειδοποίηση επικείμενης σύγκρουσης με λειτουργία φρεναρίσματος, το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, το σύστημα προειδοποίησης εγκατάλειψης λωρίδας, την προειδοποίηση κάθετης κυκλοφορίας πίσω κλπ αλλά και νέα συστήματα, όπως η προειδοποίηση κάθετης κυκλοφορίας στις διασταυρώσεις, η υποβοήθηση αποφυγής σύγκρουσης με προπορευόμενο όχημα (υποβοήθηση συστήματος διεύθυνσης με τη μορφή ενός παλμού στο τιμόνι) και το σύστημα υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας (διαθέσιμο από τον Ιούλιο).

Στη νέα 5άρα ο οδηγός θα βρει ένα ιδιαίτερα πλούσιο ταμπλό με σύστημα πλοήγησης Νavigation Business, Parking Distance Control με έγχρωμη οθόνη LCD με λειτουργία αφής με ένδειξη πληροφοριών κατάστασης οχήματος (πχ. αυτονομία, κλείδωμα οχήματος). Αλλά και δυνατότητα χειρισμού λειτουργιών του κλιματισμού καθώς και της θέρμανσης με σβηστό κινητήρα και ενεργοποίηση της τηλεχειριζόμενης στάθμευσης από το κλειδί του αυτοκινήτου.

Οι πιο σπορ εκδόσεις, η BMW Σειρά 5 Sport Line και BMW Σειρά 5 Luxury Line με σχεδιαστικές λεπτομέρειες σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα φέρουν από δερμάτινο σαλόνι, 18άρες αλουμινένιες ζάντες και φωτιζόμενα μαρσπιέ, ενώ η BMW Σειρά 5 Μ Sport Package με βασικά χαρακτηριστικά την M Σπορ ανάρτηση, τα φρένα M Σπορ και τις διπλές απολήξεις εξάτμισης.

Η πιο προσιτή και κομμένη στα μέτρα του έλληνα οδηγού που στοχεύει σε αυτή την κατηγορία, είναι η ντίζελ 520d που κοστίζει από 60.950 ευρώ.

Οι τιμές για τη νέα 5άρα (ευρώ)

530i – 69.350

530i xDrive – 72.950

540i – 78.100

540i xDrive – 81.650

520d – 60.950

520d xDrive – 67.250

530d – 74.450

530d xDrive – 79.450