Η χθεσινή συζήτηση ερώτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννας Βαγενά πραγματοποιήθηκε σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα. Και ήταν απολύτως λογικό καθώς αφορούσε τη σύσταση και λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών από τους δήμους στην Ελλάδα, γεγονός που συνδέεται και με την πρόσφατη απώλεια του συζύγου της, του αγαπημένου μας δημιουργού Λουκιανού Κηλαηδόνη. Με δάκρυα στα μάτια η Βαγενά μίλησε για όσα βίωσε το τελευταίο διάστημα καθώς, θέλοντας να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του, αναγκάστηκε να στείλει τη σορό του στη Βουλγαρία για αποτέφρωση. Στη Σόφια μετέβη και η ίδια. Απηύθυνε, λοιπόν, έκκληση προς εκκλησιαστικούς κύκλους και πολίτες που αντιδρούν να σεβαστούν το δικαίωμα της επιλογής στον τύπο τελετής κηδείας του κάθε ανθρώπου και να αφήσουν στην άκρη τον «σκοταδισμό».

Η Βαγενά, στην προσπάθειά της να καταδείξει την αναγκαιότητα της ρύθμισης, επισήμανε ότι μια τέτοια πράξη δεν αναιρεί την πίστη κανενός. «Να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έχει καμία σημασία με το βαθύ θρησκευτικό αίσθημα. Κάθε μέρα προσεύχομαι και κάνω τον σταυρό μου στην Παναγία. Αν αυτό λέει κάτι σε κάποιους» είπε, υπογραμμίζοντας ότι για τους συγγενείς του εκλιπόντος έχει τεράστια συναισθηματική σημασία η τεφροδόχος του δικού τους ανθρώπου.

Δέσμευση Σκουρλέτη για ιδιωτικά αποτεφρωτήρια

Δακρυσμένος και ο προεδρεύων Σπύρος Λυκούδης εξέφρασε στη βουλευτή τη στήριξη όλου του Σώματος στον αγώνα και στο πένθος της. Τα καλά νέα ήρθαν όμως αμέσως μετά, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης προανήγγειλε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προβλέπει τη δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας κέντρων αποτέφρωσης και για ιδιώτες. Εφόσον, όπως είπε, οι δήμοι δεν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει εκείνοι ως καθήκον να το πράξουν. «Είναι μια υποχρέωση της κυβέρνησης και όχι μόνο, υπάρχει κι ένα ευρύτατο μέτωπο στην κοινωνία που θεωρεί ότι πρέπει να κατοχυρωθεί και να γίνει πράξη το ατομικό δικαίωμα επιλογής τύπου κηδείας» πρόσθεσε ο υπουργός.