Δύο σκάρτες ημέρες άντεξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον πειρασμό να μη σχολιάσουν τις εξελίξεις περί το Eurogroup και την «καταρχήν» συμφωνία με τους δανειστές.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί αμηχανία, ωστόσο Μαξίμου και Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι δύσκολα θα βρεθεί βουλευτής της πλειοψηφίας ο οποίος θα καταψηφίσει τα μέτρα που θα καταλήξουν προς έγκριση στη Βουλή.

Η κυβέρνηση ανησυχεί περισσότερο για τους λεγόμενους «ελεύθερους σκοπευτές», δηλαδή τους βουλευτές εκείνους που δεν ανήκουν σε κάποια εσωτερική ομάδα. Κι ένας από αυτούς είναι ο Νίκος Μανιός, ο οποίος κατά καιρούς έχει απασχολήσει την ειδησεογραφία με τις δημόσιες επιφυλάξεις του, για να επανέλθει χθες με τη διαπίστωση πως μείωση στο αφορολόγητο ή στις συντάξεις είναι πακέτο λιτότητας, «άρα αυτό δεν μπορεί να υπάρχει, γιατί ξέρουν ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Αν προσδοκούν να έρθει μια άλλη κυβέρνηση να τα ψηφίσει, τότε ας αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους» (North FM). To Μαξίμου απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις αναφορές Μανιού, ενώ στελέχη του επιφυλάχθηκαν να τις μελετήσουν για να καταλάβουν τι ακριβώς εννοεί ο βουλευτής. Γνωρίζοντας, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, ότι ο ίδιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναπτύξει προ ημερών σε συνομιλητές του την άποψη πως όποιος διαφωνεί δεν δικαιούται να καταψηφίσει, επομένως έχει μία μόνο επιλογή, να παραιτηθεί και να παραδώσει στο κόμμα την έδρα του.

ΑΛΕΞΗ, ΧΑΣΑΜΕ… Σε άλλο ύφος, ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας, μιλώντας για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, ανέφερε πως «ξεκινήσαμε διαφορετικά, ότι δεν θα υποταχθούμε στο Μνημόνιο. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη, τη μάχη αυτή δεν την κερδίσαμε, τη χάσαμε. Στην Ιστορία συμβαίνουν αυτά.Το θέμα είναι να μην χάσουμε τον πόλεμο, στρατηγική ήττα να μην υποστούμε. Υποστήκαμε μια τακτική ήττα» σημείωσε. Ωστόσο, απέφυγε οποιονδήποτε υπαινιγμό για την πιθανότητα μη ψήφισης από μέρους του τού δύσκολου πακέτου μέτρων στη Βουλή.

Από την άλλη, όλη η συζήτηση γύρω από την ερώτηση για τα εξοπλιστικά που τελικώς δεν κατέθεσαν ο Νίκος Φίλης και άλλοι 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλειονότητά τους προερχόμενοι από την ομάδα των 53, έχει προκαλέσει εσωτερικούς διαλόγους στην Κουμουνδούρου για το εάν ο πρώην υπουργός ετοιμάζει κάποια «επίθεση» στο Μαξίμου. Ο ίδιος ο Φίλης λέει στους συνομιλητές του ότι οι σχέσεις του με το Μαξίμου είναι καλές και εξηγεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση κατάθεσης αυτής της ερώτησης προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας «τώρα που είμαστε σε ναρκοπέδιο». Από όσα λέει ο πρώην υπουργός, γίνεται κατανοητό ότι ούτε ο ίδιος ούτε οι σύντροφοί του που συνυπογράφουν την ερώτηση για τα εξοπλιστικά προτίθενται να προκαλέσουν προβλήματα στην κυβέρνηση κατά την κρίσιμη ψηφοφορία των μέτρων. Αλλωστε και ο ίδιος φέρεται να πρεσβεύει την άποψη πως «όλοι οι βουλευτές γνώριζαν όταν μπήκαν στις εκλογικές λίστες, άρα ουδείς δικαιούται να καταψηφίσει». Σε ό,τι αφορά τη διαρροή της ερώτησης στο Διαδίκτυο, το περιβάλλον του πρώην υπουργού Παιδείας υποστηρίζει ότι δεν έγινε από τους υπογράφοντες, αλλά είτε από άλλους βουλευτές είτε από συνεργάτες τους για να προκαλέσει εσωτερικό πρόβλημα. Το ίδιο περιβάλλον τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από το Μέγαρο Μαξίμου. Για την ιστορία, το κείμενο των 14 φαίνεται πως σκόνταψε στη Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που είθισται να ανάβει το πράσινο φως για να κατατεθεί μια ερώτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής.

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ. Ολα αυτά συντελούνται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που το Μαξίμου αλλά και το οικονομικό επιτελείο αξιώνουν απόλυτη εμπιστευτικότητα από τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη για τις λεπτομέρειες περί τη συμφωνία. Είναι ενδεικτικό ότι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που ενημερώθηκαν από τους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις εξελίξεις, δεσμεύτηκαν ότι δεν θα αφήσουν να διαρρεύσει καμία από τις πληροφορίες που περιήλθαν εις γνώσιν τους. Αλλωστε, προτού επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα είναι αδύνατη η διαμόρφωση ασφαλούς εικόνας για την ποιότητα των μέτρων που θα ζητηθούν και κυρίως για το ποιες κοινωνικές ομάδες θα θιγούν περισσότερο. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι τόσο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα συνεδριάσουν εφόσον θα υπάρξει σαφές περίγραμμα της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές, ώστε να γνωρίζουν πάνω σε ποια βάση θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις.

Σε γενικές γραμμές, το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης μετά το Eurogroup της Δευτέρας αποτυπώνεται στη φράση «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επιτυχία, ωστόσο η εξέλιξη ήταν καλύτερη από τις προσδοκίες μας».