Σοβαρές ανησυχίες διατυπώνουν τόσο κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και των Ηνωμένων Εθνών που κινούνται μεσολαβητικά για το Κυπριακό, για το ενδεχόμενο ενός «ελεγχόμενου (και όχι τυχαίου) ατυχήματος» στο Αιγαίο από την Αγκυρα και τη δημιουργία επικίνδυνου κλίματος εντάσεως. Με προφανή στόχο: α) Την προαγωγή μείζονος εκβιασμού, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες απαιτήσεις για ενταξιακά και Προσφυγικό. β) Τη «διαφυγή» από δεσμευτικές συγκλίσεις στο Κυπριακό και ταυτόχρονα την ικανοποίηση των γνωστών στρατηγικών της αξιώσεων στο θέμα των «τεσσάρων ελευθεριών» και της εγγυοδοσίας.

Τους φόβους αυτούς δεν αγνοούν Αθήνα και Λευκωσία, ενώ αντιθέτως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις κι ενημερώνουν άλλα ενδιαφερόμενα κέντρα, προκειμένου να υπάρξουν αποτρεπτικές παρεμβάσεις. Καθώς ένα τέτοιο τυχόν «ελεγχόμενο ατύχημα» μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες εκβάσεις με ασύμμετρα παράγωγα!

Αρμόδιοι πάντως κύκλοι στην Αθήνα και στη Λευκωσία τονίζουν στις εντεινόμενες τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύσεις, ότι: δεν υπάρχει περίπτωση παλινδρομήσεως από τις θέσεις επί βασικών ζητημάτων αρχής όσον αφορά το επιδιωκόμενο πλαίσιο επιλύσεως του Κυπριακού. Ειδικότερα στο θέμα των παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο που επιδιώκεται από την Αγκυρα. Ούτε φυσικά και από τις θέσεις ως προς ζητήματα ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Καθώς η Αγκυρα προσπαθεί με την πρακτική των εντάσεων να εμπλέξει Κυπριακό κι ελληνοτουρκικά.

Μυστήρια επίσκεψη. Στο μεταξύ, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και προάγεται ταχύρρυθμα νέος κύκλος πρωτοβουλιακών προσπαθειών για το Κυπριακό (και ειδικότερα για συγκρότησης νέας Διασκέψεως στη Γενεύη) δεν διέλαθε της προσοχής το γεγονός ότι πριν συναντήσει τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, πήγε στην εδώ τουρκική πρεσβεία, όπου είχε μακρά συνάντηση με τον πρέσβη της γείτονος, που θεωρείται «τα μάλα έμπιστος του Ερντογάν».

Το γεγονός προκάλεσε κάποια ερωτηματικά στους αρμοδίους του ΥΠΕΞ, αλλά παρά τις (με διπλωματική αβρότητα) ερωτήσεις, ο νορβηγός μεσολαβητής απέφυγε να αποσαφηνίσει σε τι ακριβώς σκοπούσε η «περαντζάδα» του από την τουρκική πρεσβεία. Η οποία και ασφαλώς δεν ήτο τυχαία και άνευ σημασίας. Υποτίθεται όμως ότι σκοπούσε να προετοιμάσει επαφές του στην Αγκυρα.

Στο μεταξύ: Αθήνα και Λευκωσία ετοιμάζονται να ζητήσουν από κοινού «και με τη δέουσα –όπως ανεφέρθη στον γράφοντα –επιμονή», θεσμική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως:

1. Για «οριστικό ξεκαθάρισμα» σχετικά με την τουρκική απαίτηση (και κατ’ ακρίβειαν όρο) σχετικά με τις «τέσσερις ελευθερίες», τις οποίες η Τουρκία θέλει να ισχύσουν και για τους πολίτες της μετά τη λύση στην κυπριακή επικράτεια. Οπως δηλαδή ακριβώς θα συμβαίνει και με τους εξ Ελλάδος. Κι εννοείται όλους των άλλων χωρών – μελών της ΕΕ. Η Τουρκία όμως θέτει «ζήτημα ισορροπιών» ειδικά για τους Ελληνες σε σχέση με την Κύπρο.

2. Για προαποκλεισμό του ενδεχομένου οι συμφωνίες και οποιεσδήποτε τυχόν προσωρινές παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, να θεωρηθούν (και ν’ αποβούν τελικά) πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Κάτι που θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε καταστροφικό τετελεσμένο και για την Κύπρο και για την ίδια την Κοινότητα.

Αλέξης Τσίπρας και Αναστασιάδης, επεξεργάζονται με συνδρομή ομάδων εργασίας των δύο αδελφών κρατικών κέντρων, σχετικό έγγραφο, που θα θέσει εξ υπαρχής και κατά τρόπο που δεν θ’ αφήνει περιθώρια ασαφειών και παρεξηγήσεων αυτά τα ζητήματα. Και με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποχρεωθεί να ενεργήσει ανάλογα. Οπως και στο επίσης κρίσιμο ζήτημα της αναβαθμίσεως της τελωνειακής ενώσεως της Τουρκίας. Κάτι για το οποίο η Αγκυρα κινείται το τελευταίο διάστημα, επιζητώντας ανάλογα κέρδη, έναντι συναινέσεών της στο Κυπριακό.