Αν η μάθηση είναι ένα περιβόλι γνώσης, η αντίληψη είναι η περίφραξή του.

Το μέγεθός του εξαρτάται από τον τρόπο που ο άνθρωπος δέχεται, επεξεργάζεται και διαχειρίζεται τα εξωτερικά ερεθίσματα.

Στα άλογα οι παρωπίδες είναι εμφανείς, εν αντιθέσει με τον άνθρωπο που είναι αόρατες αλλά πολύ πιο αποτελεσματικές. Οταν κάποια στιγμή γίνουν αντιληπτές, μέσω των πράξεων, η αλήθεια που είναι υπεύθυνη για όλα τα καλά και τα κακά εμφανίζεται σαν βουνοκορφή μέσα από πυκνό σύννεφο.

Πριν από μερικές ημέρες, σε δύο περιπτώσεις ο ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα Ζεράρ Πικέ καταφέρθηκε εναντίον των διαιτητών φορτώνοντάς τους ουσιαστικά την αγωνιστική κάμψη της ομάδας του και τα ανεπιτυχή αποτελέσματά της.

Εφτασε δε στο σημείο να απευθυνθεί με απειλητικό ύφος στον επικεφαλής της λίγκας, που παρακολουθούσε το παιχνίδι με τη Βιγιαρεάλ από τις εξέδρες, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση ακόμα και μέσα στους κόλπους της ομάδας του.

Αυτό που ακολούθησε είναι αυτό που κάνει την Μπαρτσελόνα να ξεχωρίζει –και όχι το θρυλικό της γήπεδο, ο Μέσι και οι κούπες της.

Ο διευθύνων σύμβουλος Οσκαρ Γκράου ζήτησε απ’ όλους τους αρχηγούς και ιδιαίτερα από τον Πικέ να μη διαμαρτυρηθούν ξανά για τη διαιτησία, τονίζοντάς τους πως είναι βασικό να εμπιστευόμαστε το ευ αγωνίζεσθαι και να πιστεύουμε στην αξιοπιστία των διαιτητών. Περιττό κάθε σχόλιο.