Οι εκλογές είναι περίπου σαν τις απολύσεις προπονητών στο ποδόσφαιρο. Πριν γίνουν, έχουν διαψευστεί ουκ ολίγες φορές. Ακριβώς αυτό πράττουν τις τελευταίες εβδομάδες ο Πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη. Ξορκίζουν συνεχώς το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες. Ομως, αν παρακολουθήσει κανείς την τακτική και τη ρητορική, εύκολα θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται διά παν ενδεχόμενον. Ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν σαφής: αν φτάσουμε σε αδιέξοδο, τότε η μόνη λύση θα είναι οι εκλογές. Και όταν λένε αδιέξοδο, εννοούν να υπάρξει απαίτηση όχι μόνο από το ΔΝΤ αλλά και από την Ευρώπη για λήψη και άμεση ψήφιση μέτρων προκειμένου να καλυφθεί το (άγνωστο) δημοσιονομικό κενό του 2018. Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον και η Ευρώπη στρατεύεται με την πλευρά του Ταμείου, μιλώντας για επιπλέον μέτρα περίπου μισό δισ. ευρώ.

Πώς προετοιμάζεται όμως ο Αλέξης Τσίπρας; Κατ’ αρχάς οργώνοντας την Ελλάδα. Ηδη έχει περιοδεύσει σε Θράκη, Κρήτη, αλλά και σε ακριτικά νησιά. Ανεβαίνει συνεχώς στη Θεσσαλονίκη, ενώ επέλεξε να παρακολουθήσει σήμερα τον αγιασμό των υδάτων στην Αλεξανδρούπολη! Παράλληλα, μαζί με υπουργούς, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, εγκαινιάζει όποιο έργο είναι σε εξέλιξη. Ολα αυτά τα «ντύνει» με επιθέσεις κατά της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο συνεχώς τοποθετεί και ταυτίζει με την πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επί της ουσίας, όλο το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας χτίζει το αφήγημά του για την περίπτωση που θα χρειαστεί, όπως όλα δείχνουν, να πάει σε εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν προετοιμάζεται, γνωρίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθεί σε μια χαμένη μάχη με κύριο γνώμονα την επιβίωση και τη διατήρηση στο πολιτικό σκηνικό. Είναι έτοιμος ο χώρος της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και του Κέντρου να υποδεχτεί τους ψηφοφόρους που αποχωρούν μαζικά από το κυβερνών κόμμα; Δεν είναι, αλλά μπορεί να γίνει –και μάλιστα πολύ σύντομα. Η προϋπόθεση είναι απλή, να ενωθεί. Το κάλεσμα που θα απευθύνουν τις επόμενες ημέρες η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γιάννης Ραγκούσης και στελέχη που βρίσκονται στο Ποτάμι, ακριβώς αυτό τον χαρακτήρα θα έχει. Να ενώσει το ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ, τις ανέστιες προσωπικότητες. Να εμπνεύσει τους πολίτες που επιθυμούν μια μεγάλη και σύγχρονη προοδευτική παράταξη. Οι ηγεσίες των κομμάτων δεν έχουν κανένα λόγο ούτε να το φοβηθούν ούτε να βιαστούν να το απορρίψουν. Αντιθέτως.