Το έργο τής το είχαν προτείνει πριν από οκτώ χρόνια –και πάλι για τον ρόλο της Βάιολετ -, αλλά το σχέδιο δεν ευοδώθηκε. Φέτος, η Θέμις Μπαζάκα πρωταγωνιστεί στον βραβευμένο με Πούλιτζερ και Τόνι «Αύγουστο» του Τρέισι Λετς, μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες που έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 30 χώρες, ενώ έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο (2013) από τον Τζον Ουέλς με πρωταγωνιστές τους Μέριλ Στριπ, Τζούλια Ρόμπερτς, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ.

«Το έργο είναι ένα οικογενειακό δράμα, ιδωμένο με κάπως πιο ανάλαφρο τρόπο» λέει η ηθοποιός. «Υπάρχει ένας αλκοολικός πατέρας που εξαφανίζεται και μια μάνα εθισμένη στα χάπια και καρκινοπαθής. Με αφορμή την εξαφάνιση του πατέρα, οι κόρες που είναι σκορπισμένες μέσα στις ΗΠΑ συγκεντρώνονται στην Οκλαχόμα, έναν ξερό τόπο τον μήνα Αύγουστο. Μέσα στο θερμό τοπίο όπου η ισχυρή προσωπικότητα της μητέρας ασκεί επιρροή, ξυπνάει η βίαιη παιδική ηλικία. Είναι μια σκληρή γυναίκα και κυνική, αλλά εγώ την αγαπάω. Είναι ένας ενδιαφέρων ρόλος που αναδεικνύεται από τη σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη».

ΜΕ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ. «Συνήθως αυτά ακούγονται πολύ τυπικά, αλλά δεν είναι. Με τον Κωνσταντίνο είχαμε μια συνεργασία στην παράσταση “Festen” ως ηθοποιοί και οι δύο, αγαπηθήκαμε και δουλέψαμε πολύ καλά και πάντα λέγαμε πότε θα ξαναδουλέψουμε μαζί. Οταν μου τηλεφώνησε πέρυσι περίπου τέτοια εποχή και μου είπε για αυτό το έργο, τρελάθηκα από τη χαρά μου. Οταν μου είπε δε ότι για τον ρόλο της Μπάρμπαρα σκέφτεται τη Μαρία Πρωτόπαππα, τότε έκλεισε το πράγμα. Γνώριζα ότι έκανε ένα πολύ προσεκτικό καστ στο οποίο συμφωνούσα απόλυτα, έναν θίασο με πολύ καλούς ηθοποιούς του θεάτρου. Ο Κωνσταντίνος είναι ένα πλάσμα πολύ εύφορο, με τη διπλή σημασία της λέξης. Και χαρούμενος και παραγωγικός. Γενναιόδωρος, με πολλή αγάπη στους ηθοποιούς και τρομερά εργασιομανής. Είναι ακατάπαυστη η ενέργειά του, με πολύ παραγωγικές πρόβες με πολλή πλάκα αλλά και συγκρούσεις. Είμαι πανευτυχής που δουλεύω μαζί του, τον αγαπώ απεριόριστα, τον σέβομαι και τον εκτιμώ και κάνω ακριβώς ό,τι θέλει. Παρότι πήγα με διαφορετικές εικόνες για τον ρόλο μου, ίσως και λόγω της κινηματογραφικής μεταφοράς, αφέθηκα και κάνω αυτά που μου ζητάει από την αρχή. Καθ’ οδόν με έπεισε και τώρα έχουμε βρεθεί σε έναν πολύ όμορφο δρόμο».

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ. «Είναι συγκινητικό. Μιλάει για την αγάπη των ανθρώπων και κυρίως τη μητρική αγάπη, που δεν μπορεί να εκφραστεί και βγαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ανθρωποι που δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν, δυσκολίες επικοινωνιακές, φυσικά υπάρχει πολύ μεγάλη συγκίνηση, μερικές φορές ωστόσο έχει και πολλή πλάκα. Παίζουν πολλά πράγματα πάνω στη σκηνή, δεν παίζει μόνο μια σχέση, γίνονται τρομερές ανατροπές, έτσι και ο θεατής και οι ηθοποιοί είναι στην τσίτα και σε εγρήγορση».

INFO

«Αύγουστος» του Τρέισι Λετς, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, μουσική σύνθεση: Μίνως Μάτσας. Παίζουν: Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Πρωτόπαππα, Βίκυ Βολιώτη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάνος Βακούσης, Μαρία Κατσιαδάκη, Νίκος Αλεξίου, Θύμιος Κούκιος, Κώστας Ανταλόπουλος, Σίσσυ Τουμάση, Aurora Marion. Στο Θέατρο Δημήτρης Χορν (Αμερικής 10, τηλ. 210-3612.500), Πέμπτη, Παρασκευή στις 21.00. Σάββατο, Κυριακή 18.00, 21.00