Αρνάκι με ψητή μελιτζάνα, σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι, χταπόδι με τσακιστή πατάτα και μακαρονάδα. Ούτε στο πατρικό μου είμαι ούτε σε μαγέρικο. Ανακάλυψα γεύσεις γεμάτες θύμησες και μνήμες στο εστιατόριο Malabar (Λητούς 11, Βουλιαγμένη, τηλ. 210-8929.160). Το θέμα είναι ότι δεν μπορούσα ούτε καν να ονειρευτώ ότι κλασικά πιάτα μπορούν να γίνουν τόσο σπουδαία γευστικά. Ο σεφ Παναγιώτης Γιακαλής δημιουργεί ένα χειμερινό μενού με γεύσεις για όλα τα γούστα και χωρίς εξαιρέσεις. Τα πιάτα που ακούγονται σπιτικά είναι παράλληλα και μοντέρνα, χωρίς να χάνουν την παραδοσιακή γεύση τους. Το αρνάκι, για παράδειγμα, είναι τόσο εντυπωσιακά καλά ψημένο που η υφή του είναι σχεδόν βελούδινη και σερβίρεται με ψητή μελιτζάνα αρωματισμένη με πιπερόριζα και γιαούρτι με μυρωδικά. Το κοτόπουλο είναι τόσο τρυφερό και ζουµερό και συνοδεύεται από σοτέ κέιλ, σος µανιταριών και µια τόσο τραγανή και γευστική τερίνα πατάτας, που την ανακαλώ και µε πιάνει σιελόρροια. Το µενού έχει και το στοιχείο τής αρκετά δηµιουργικής και µοντέρνας κουζίνας µε το κορυφαίο µοσχαρίσιο ταρτάρ µε ένα αβγό ποσέ στην κορυφή και φρυγανισµένα ψωµάκια µπριός.

Για την παραµονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το εστιατόριο θα σερβίρει µενού υψηλής γαστρονοµίας µε πιάτα όπως τερίνα foie gras µε ζελέ από καφέ Arabica και bonbon από µους foie gras, λαβράκι µε brunoise λαχανικών σε ζωµό από µύδια και κυδώνια µε crème fraiche, καρέ από µοσχαράκι γάλακτος µε κρούστα λιαστής ντοµάτας και για γλυκό µελοµακάρονο µε κρέµα κολοκύθας, παγωτό από µέλι και τσιπς γλυκοπατάτας. Στο ίδιο εστιατόριο αυτές τις ηµέρες κάνουν pop-up store ο Στέλιος Παρλιάρος και οι «Γλυκές αλχηµείες» µε γλυκά εποχής και άλλα.

Στην άλλη άκρη της πόλης δοκίµασα έτερο εστιατόριο για όλα τα γούστα. Στο µενού του Kastri Bistro(Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 154, Νέα Ερυθραία, τηλ.210-3507.140) βρήκα ένα συγκινητικό πιάτο, το κουσκουσάκι µε καραβίδες και βουβαλίσιο γάλα, κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής µε ριζότο λεµονιού και κρέµα αρακά. Επίσης, κλασικά αµερικανικά πιάτα µε κρέας όπως rib eye, short loin steak, T-bone κ.ά. άψογα µαριναρισµένα και ψηµένα κατά προτίµηση του πελάτη. Για όσους είναι λάτρεις τις υψηλής γαστρονοµίας, τα πιάτα στο µενού του σεφ Αλέξανδρου Χαραλαµπόπουλου είναι µυθικά!

Την παραµονή της Πρωτοχρονιάς και εδώ η υψηλή γαστρονοµία έχει τον πρώτο λόγο. Το σέρβις ξεκινά µε χρυσό ηµισφαίριο από µους foie gras µε µπισκότο φουντουκιού και κρέµα από κράνα, ακολουθεί σούπα βελουτέ µε πράσο, φινόκιο, καλαµάρι, καπνιστό χέλι και µαστίχα. Το µενού περιλαµβάνει ριζότο σπαραγγιών µε σπανάκι, µαύρη τρούφα και παλαιωµένη γραβιέρα, αλλά και συναγρίδα µε κακκαβιά παντζαριού και πέρλες λαχανικών, κινόα και αβγοτάραχο. Επίσης, µοσχαράκι γάλακτος µε κολοκύθα, κύµινο, πατάτα κονφί και άγρια ελληνικά µανιτάρια. Ο γλυκός αποχαιρετισµός του 2016 θα γίνει µε τριλογία σοκολάτας µε παντεσπάνι φουντουκιού, φρούτα του δάσους και µακαρόν από ρόδι.