Το δίδυμο, έλεγαν, ήταν καλό. Ο Παπαγγελόπουλος ήταν η γροθιά και ο Παρασκευόπουλος ήταν το γάντι της. Ο εκ μεταγραφής αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης διεκπεραίωνε το συριζαϊκό πρότζεκτ στη Δικαιοσύνη και ο υπουργός του ήταν το ακαδημαϊκό λούστρο.

Τώρα αποδεικνύεται ότι αυτή ήταν μια πολύ κολακευτική για τον Παρασκευόπουλο ανάγνωση. Δικαιωματιστής, πολυγραφότατος και ακτιβιστής, ο καθηγητής παρουσιαζόταν ως αμέτοχος των παπαγγελοπουλικών μεθόδων. Κι όμως, ο Παρασκευόπουλος δεν είναι ο ανίδεος υπουργός – βιτρίνα. Οποτε «χρειάστηκε», ο υπουργός πήρε πειθαρχικές πρωτοβουλίες κατά δικαστικών λειτουργών. Το έκανε ασκώντας έφεση εις βάρος του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Το ξαναέκανε προχθές «προβαίνοντας σε διερευνητικές ενέργειες» κατά του αντιπροέδρου του ΣτΕ.

Αυτή η τελευταία πειθαρχική κινητοποίηση του υπουργού δεν ήταν έμπνευση της στιγμής. Ηταν ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας. Ο πρώτος κρίκος ήταν ένας διαδικτυακός δίαυλος που εκπροσωπεί μια σχολή στο μιντιακό λαθρεμπόριο προσωπικών δεδομένων. Ο δεύτερος ήταν ένας σκανδαλοθήρας της λούμπεν Δεξιάς, που φρόντισε να μεταφράσει την ερωτική αλληλογραφία του δικαστή –να της δώσει ονοματεπώνυμο και να τη φέρει στη Βουλή. Ο τρίτος κρίκος ήταν τα –επισήμως και ανεπισήμως –κυβερνητικά φύλλα που ανέλαβαν να μεταποιήσουν το ροζ σε βαθύ κόκκινο, σχεδόν μαύρο.

Πειστήρια παρανομίας δεν έχουν δημοσιευτεί. Στα αποκαλυφθέντα μηνύματα το πιο επιλήψιμο που φαίνεται να διαπράττει ο δικαστής είναι ότι ενημερώνει μια σπουδάστρια για τις επιδόσεις της στα μαθήματα.

Για να διασκεδάσει την ταύτισή της με τη ζούγκλα της κλειδαρότρυπας, η κυβερνητική δημοσιογραφία εμφανίστηκε να ανησυχεί όχι βεβαίως για τα προσωπικά του δικαστή, αλλά για το γεγονός ότι η σχέση του τον καθιστά ευάλωτο σε πιέσεις. Πρόκειται όμως για καταγγελία που λέγεται ότι είχε φτάσει στα εισερχόμενα (τουλάχιστον) της ηγεσίας του ΣτΕ εδώ και (τουλάχιστον) πέντε μήνες. Γιατί τόσο καιρό δεν την θεώρησαν πειθαρχικώς ελεγκτέα; Γιατί την κρατούσαν μέχρι σήμερα μυστική ως προσωπικό δεδομένο; Γιατί ο αριστερός Τύπος και ο υπουργός τής έδωσαν τώρα περιωπή παραπτώματος;

Είπαμε. Γιατί τάχα ανησυχούν ότι ο δικαστής θα εκβιαστεί. Και για να τον προστατεύσουν από τους επίδοξους εκβιαστές, σπεύδουν να μετέλθουν οι ίδιοι τα μέσα της εκβίασης. Σπεύδουν να τον ξεφωνίσουν πρώτοι και να μεθοδεύσουν τη δικαστική του εξουδετέρωση.

Ιμάντας αυτής της επιχείρησης είναι ο Παρασκευόπουλος. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για επιχείρηση. Πρόκειται για μεθοδολογία –για το modus operandi μιας εξουσίας που δεν γνωρίζει αναστολές στην προσπάθειά της να υποσκάψει ό,τι της αντιστέκεται ως θεσμικό αντίβαρο.

Η φορά των πραγμάτων δείχνει ότι όσο τα αντίβαρα αντέχουν τόσο θα οξύνεται η προσπάθεια αποδόμησής τους. Από ένα σημείο και μετά, η εκτροπή δεν έχει επιστροφή. Η εκτροπή φέρνει εκτροπή.