Ηταν πολλά τα πολυμεταχειρισμένα κλισέ που ακούστηκαν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε κλισέ όμως μένει ξεχασμένη λίγη αλήθεια. Από τον συνεδριακό χείμαρρο των λέξεων τις τρεις πιο αληθινές τις εκστόμισε ο Πάνος Καμμένος: «Συντρόφισσες και σύντροφοι».

Ηταν αληθινές με τη νιτσεϊκή έννοια της αλήθειας –ξοφλημένες αλληγορίες που μοιάζουν με τα παλιά κέρματα, των οποίων τα χαράγματα έχουν σβηστεί και μετρούν πια μόνο για σκέτο μέταλλο.

Ο Καμμένος πέταξε στο συριζαϊκό ακροατήριο το δεκάρικο «σύντροφοι». Και ανταμείφθηκε με αποθεωτικό χειροκρότημα.

Δεν περίμενε βέβαια κανείς αυτή τη σκηνή για να αντιληφθεί τον βαθμό εξομοίωσης των δύο συγκατοίκων. Πολύ πριν φορέσει το κόκκινο γαριφαλάκι στο πέτο, ο συγκυβερνήτης του Τσίπρα είχε χωνέψει και χωνευτεί από τον κυβερνητικό του εταίρο. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη ανάγνωση, η αντιμνημονιακή τους διασταύρωση ωρίμασε σε ταύτιση χάρη στο ένζυμο της εξουσίας. Γι’ αυτό, συνεχίζει η ανάγνωση, η απώλεια της εξουσίας θα λειτουργήσει εξυγιαντικά για τη δημόσια ζωή: Θα οδηγήσει σε απονομιμοποίηση του λαϊκισμού, απ’ όπου κι αν προέρχεται –είτε σερβίρεται με αριστερή, είτε με δεξιά γαρνιτούρα.

Πρόκειται για μια υπόθεση που θα ακουγόταν λογική αν δεν είχε ήδη διαψευστεί. Αν δεν την είχαν ήδη διαψεύσει οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, που έγιναν μετά τη διάλυση της αντιμνημονιακής επαγγελίας. Τσίπρας και Καμμένος έχασαν όλο το πολιτικό τους αφήγημα, αλλά δεν έχασαν την εκλογική τους βάση.

Παρασυρμένοι από τη δημοσκοπική τους ευφορία, κάποιοι στην αντιπολίτευση επιμένουν ότι το μόνο καλό με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ότι το τέλος τους θα σημάνει και το τέλος του λαϊκισμού. Τώρα οι ψηφοφόροι έχουν προλάβει να εμπεδώσουν την «εξαπάτησή» τους. Ομως, απογοήτευση δεν σημαίνει και συνειδητοποίηση της απάτης. Οι εξαπατηθέντες είναι απογοητευμένοι από τους «ψεύτες», όχι από το ίδιο το «ψέμα». Η απογοήτευση δεν οδηγεί αυτομάτως σε παλιννόστηση στο ευρωπαϊκό Κέντρο. Αντιθέτως. Είναι πιθανό ότι θα τροφοδοτήσει σχήματα ακραιφνέστερης αντισυστημικής έκφρασης.

Εμπειρος δημοσκόπος που αναγνωρίζει ότι όλες οι βεβαιότητες των μετρήσεων έχουν κλονιστεί, δήλωνε βέβαιος για ένα πράγμα –«χωρίς να χρειαστεί να αναλύσει τα νούμερα»: Στις επόμενες κάλπες ενισχυμένοι θα είναι σίγουρα το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Αν έχει δίκιο, δεν θα είναι έκπληξη ούτε η ενίσχυση των δραχμικών κομμάτων στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο,τι εκόμισε ο σύντροφος Καμμένος –ό,τι έγινε προσπάθεια να ανακυκλωθεί ρητορικά στο Συνέδριο του κρατικοποιημένου ΣΥΡΙΖΑ –δεν θα εκλείψει με την έκλειψη του συντρόφου. Απαξ και τέθηκαν σε κίνηση, τα τέρατα του λαϊκισμού είναι σαν το καρουζέλ. Χάνονται λίγο στη στροφή για να επανεμφανιστούν –με τους ίδιους ή με άλλους αναβάτες.