Κλειστές παραμένουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες για το Ιράν, που ψάχνει εναγωνίως για στηρίγματα σε ευρωπαϊκές χώρες με παραδοσιακά καλές σχέσεις, όπως η Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως μαθαίνω, ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν (διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, όπως είναι ο πλήρης επίσημος τίτλος του) Valiollah Seif συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και σήμερα θα δει τον Γιάννη Στουρνάρα.

Τι θα του ζητήσει; Να στηρίξει μέσω του δικαιώματος ψήφου που έχει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το αίτημα της Τεχεράνης να άρουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τους περιορισμούς (που παραμένουν) ως προς τα ιρανικά κεφάλαια και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με την Τεχεράνη.

Ο λόγος για τον οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες κρατούν ακόμη κλειστές τις πόρτες τους στα ιρανικά κεφάλαια σχετίζεται με τη παρουσία πολλών εξ αυτών στις ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους τηρούν εχθρική στάση απέναντι στην Τεχεράνη. Ανασταλτικά λειτουργούν και οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, πόσω μάλλον όταν η Χίλαρι Κλίντον επιμένει στη διατήρηση των κυρώσεων και δεν είναι τυχαίο ότι η Τεχεράνη επιθυμεί για πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Είδε Δραγασάκη – Σκουρλέτη

Συνάντηση με τον Seif είχε χθες και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με παρόντα και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος είχε ταξιδέψει για επαφές στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος «ενημέρωσε την ιρανική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τη μετάβασή της σε τροχιά ανάπτυξης, έπειτα από εννέα χρόνια ύφεσης». Εξέφρασε επίσης τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής σχέσης, στη βάση συγκεκριμένων έργων και σχεδίων.

Σημειωτέον ότι ο ιρανός κεντρικός τραπεζίτης συνάντησε χθες και τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, με ατζέντα την επιθυμία των Ιρανών να συνεργαστούν με τα ΕΛΠΕ για κοινοπρακτικά σχήματα και επενδύσεις σε νέα διυλιστήρια στην Ελλάδα. Ωστόσο και οι μεν και οι δε γνωρίζουν ότι δίχως πρόσβαση σε τράπεζες, ιρανικά κεφάλαια στην Ελλάδα δεν πρόκειται να έρθουν. Μέχρι τότε, οι συνεργασίες με τους Ιρανούς θα παραμένουν σχέδια επί χάρτου.