Σε τι διαφέρει η άνοια από τη νόσο Αλτσχάιμερ; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό αλλά ουσιαστικό, διότι πολλοί όταν λένε το ένα σκέφτονται το άλλο, παρότι δεν είναι πάντοτε συνώνυμα.

Οπως λέει η νευρολόγος – ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και διευθύντρια του Ιατρείου Μνήμης στο Νοσοκομείο Υγεία, η άνοια είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία παρουσιάζουν άτομα με νοσήματα που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρά τους.

Τα συμπτώματα αυτά είναι απώλεια μνήμης και ακολούθως διαταραχή των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών: του λόγου, της προσοχής, της συγκέντρωσης και της κρίσης.

«Αποτέλεσμα αυτής της παθολογικής διεργασίας είναι η σταδιακή και αργή επιδείνωση της ικανότητας του ατόμου να λειτουργεί ικανοποιητικά στην καθημερινή ζωή και τελικά η αποδιοργάνωση της προσωπικότητάς του» εξηγεί.

Ομως η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια που αποτελεί τη συχνότερη αιτία άνοιας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τους 200.000 Ελληνες που υπολογίζεται ότι έχουν άνοια, μόνο το 55% έως 60% πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι υπόλοιποι έχουν άλλες μορφές άνοιας, με πιο συχνή (20% των κρουσμάτων) την άνοια αγγειακής αιτιολογίας. Η μορφή αυτή προκαλείται από τη σταδιακή νέκρωση περιοχών του εγκεφάλου εξαιτίας ανεπαρκούς παροχής αίματος που οφείλεται σε εγκεφαλικά επεισόδια. Τα εγκεφαλικά μπορεί να είναι μεγάλα ή μικρά, μεμονωμένα ή πολλαπλά και να γίνουν ή όχι αντιληπτά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ