Ο κινηματογραφιστής Μόργκαν Σπέρλοκ έγινε παγκοσμίως γνωστός το 2004 με το ντοκιμαντέρ του «Super Size Me», όπου ερεύνησε τις επιπτώσεις του junk food στη ζωή μας κάνοντας τον εαυτό του πειραματόζωο και καταναλώνοντας αποκλειστικά τροφή από τα McDonald’s για έναν μήνα. Από τότε έχει γυρίσει και άλλα ντοκιμαντέρ («Where in the world is Osama Bin Laden», «The greatest movie ever sold» κ.ά) με κοινό χαρακτηριστικό την αμεσότητα και το χιούμορ. Η τελευταία του δουλειά, όμως, μοιάζει περισσότερο με ταινία τρόμου και ο τίτλος της είναι αρκετός για να απωθήσει την πλειοψηφία των υποψήφιων θεατών.

Στο ντοκιμαντέρ «Rats» («Αρουραίοι») ασχολείται με την απειλή της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης των συγκεκριμένων τρωκτικών. Από το τρέιλερ μαθαίνουμε ότι εξελίσσονται δέκα φορές πιο γρήγορα από τον άνθρωπο, ενώ μεταλλάσσονται συνεχώς και γίνονται όλο και πιο ανθεκτικοί στα δηλητήρια. Η κάμερα του Σπέρλοκ δεν παραμένει στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Γουέστσεστερ και Νέα Ορλεάνη), αλλά ταξιδεύει επίσης στην Ινδία (Βομβάη, Ρατζαστάν), στην Καμπότζη (επαρχία Κάνταλ), στο Βιετνάμ (Χο Τσι Μιν) και στην Αγγλία (Ρίντινγκ, Τσέλτενχαμ). «Ξεναγός» μας στη Νέα Υόρκη είναι ένας βετεράνος εξολοθρευτής αρουραίων που μιλάει σαν τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και εκστομίζει χαριτωμένες ατάκες του στυλ «όταν το ανθρώπινο είδος εκλείψει, οι αρουραίοι θα καταλάβουν τον κόσμο».

Το «Rats» έκανε πρεμιέρα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο και, ύστερα από μεταμεσονύχτιες προβολές σε επιλεγμένες αίθουσες των ΗΠΑ στο τέλος του μήνα, θα προβληθεί από το Discovery Channel στις 22 Οκτωβρίου. Κοντά στη γιορτή του Halloween, όπως συνηθίζεται για τις ταινίες τρόμου…