Ηταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία, αρκετά επίπονη, διαστάσεων σπαρτάθλου, για τους συμμετέχοντες. Τουλάχιστον ιδιότυπη για τα διεθνή πρότυπα, με προσχεδιασμένη έλλειψη ενημέρωσης, συνεχείς εντάσεις και ασφαλιστικά μέτρα στη λογική «όλοι εναντίον όλων». Ταλαίπωροι δημοσιογράφοι, κρεμασμένοι στα κάγκελα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σε κάθε κίνηση πετάγονταν για την είδηση που αργούσε βασανιστικά. Καθώς ο «λευκός καπνός» ενός ανεπανάληπτου μυστικοπαθούς τριημέρου δεν αναδυόταν, ένα όργιο φημών και σεναρίων περικύκλωνε τη Γενική Γραμματεία. Ιστοσελίδες έγραψαν ότι η πρώτη άδεια έκλεισε προς το μεσημέρι της πρώτης ημέρας και ότι η τέταρτη άδεια ήταν αυτή που πήρε περισσότερο χρόνο. Ξημερώματα της Παρασκευής έγινε η έξοδος: Σκάι του Γιάννη Αλαφούζου (43,6 εκατ. ευρώ), Καλογρίτσας (52,6 εκατ. ευρώ), Κυριακού (ΑΝΤ1, 75,9 εκατ. ευρώ) καιΜαρινάκης – ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ (73,9 εκατ. ευρώ).

Κι ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει ο κουρνιαχτός της αδειοδότησης, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έχει ήδη δηλώσει ότι αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί για τις άδειες των περιφερειακών τηλεοπτικών καναλιών αλλά αυτή τη φορά μπορεί να γίνει διαμέσου του ΕΣΡ!

Από την άλλη, ήδη έχει αρχίσει μια υφέρπουσα συζήτηση ότι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης θα είναι η Digea. Και αφού αυτό δεν μπορεί να γίνει με την αμφισβήτηση του διεθνούς διαγωνισμού με τον οποίο κατοχύρωσε τη μετάδοση των καναλιών, η κυβέρνηση περιμένει να δει εάν ο ψηφιακός πάροχος θα μεταδίδει τα προγράμματα ή όχι των μη αδειοδοτημένων καναλιών.

Κ. ΜΕΤΑΞΑ