Καιρό είχα να σας ενημερώσω για τα πεπραγμένα του –καλού φίλου της στήλης –υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, καιρός είναι να το κάνω.

Ο Φίλης λοιπόν –ο οποίος οφείλω να αναγνωρίσω ότι κατάφερε να βγάλει προχθές τις βάσεις εγκαίρως και χωρίς λάθη παρότι οι εξετάσεις ήταν διπλές –καίγεται τώρα να ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου χωρίς κενά.

Λέω καίγεται, γιατί ξέρει ότι με την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία είναι δύσκολο να προσλάβει, και μάλιστα έγκαιρα, τόσους εκπαιδευτικούς όσοι πραγματικά χρειάζονται, παρότι υπόσχεται 21.000 προσλήψεις αναπληρωτών και μόνιμους διορισμούς από του χρόνου. Ηδη έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να περιορίσει τις ανάγκες, αναμορφώνοντας προγράμματα, μειώνοντας ώρες, βάζοντας διπλές και τριπλές αναθέσεις μαθημάτων και εξοικονομώντας έτσι εκπαιδευτικούς. Και πάλι όμως δεν φτάνουν.

Πλεονάζον προσωπικό!

Τι σκέφτηκε τώρα λοιπόν; Να αναζητήσει στα σχολεία… πλεονάζον προσωπικό! Εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καλεί τα υπηρεσιακά συμβούλια να συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες για να αποφασίσουν την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, με στόχο να υπολογιστούν οι «πλεονάζοντες» εκπαιδευτικοί άμεσα, με βάση τις εγκυκλίους και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

Οπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, ήδη το ΠΥΣΔΕ Ηλείας «ανακάλυψε 170 συναδέλφους που «περισσεύουν»! Κι αυτά λέγονται όταν η περσινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με πάνω από 25.000 κενά κι έκλεισε με 3.000 κενά που δεν καλύφθηκαν ποτέ, ενώ έγιναν προσλήψεις 22.200 «προσωρινών» αναπληρωτών».

Οπως ήταν επόμενο, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ ξεσηκώθηκαν και κάνουν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, ενώ χθες έκαναν διαμαρτυρία οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής.

Ο Φίλης πάντως δεν δείχνει να ανησυχεί που οι αντιδράσεις ξεκίνησαν νωρίς. Ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης και κατηγόρησε τη ΔΟΕ που μιλούσε περί δήθεν κατάργησης των Τμημάτων Ενταξης, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος είχε μιλήσει περί κατάργησης των ολοήμερων σχολείων. «Ηταν ψέμα και αποδείχθηκε στον χρόνο» είπε ο Φίλης και πρόσθεσε: «Φέτος ιδρύσαμε μετά από οκτώ χρόνια, 500 νέα Τμήματα Ενταξης στα σχολεία όλης της χώρας».

Οπως αντιλαμβάνεστε, ο Σεπτέμβριος στην παιδεία αναμένεται θερμός.