Καθώς το αρχικό σοκ από το Brexit υποχωρεί, αρκετοί βρετανοί ψηφοφόροι αρχίζουν να νιώθουν ενοχές όσο βλέπουν ότι η υπόθεση εξόδου της χώρας από την ΕΕ τείνει να πραγματοποιηθεί. Οπως ακριβώς το Brexit προκάλεσε σοκ, έτσι και η αυθόρμητη αντίδραση μέρους της κοινωνίας μετά το αποτέλεσμα δημιουργεί ελπίδες ότι δεν πρόκειται για τετελεσμένο γεγονός.

Ανθρωποι που ψήφισαν υπέρ ή κατά της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ειδικά πολλοί νέοι κάτω των 35 ετών που δεν ψήφισαν στο δημοψήφισμα, πλέον κινητοποιούνται.

Η αναταραχή που προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έκανε πολλούς Βρετανούς να συνειδητοποιήσουν τι θα χάσουν εφόσον η χώρα αποχωρήσει από την ΕΕ. Αν αυτό το συναίσθημα εξαπλωθεί και στη λοιπή Ευρώπη, αυτό που φαινόταν σαν την αναπόφευκτη διάλυση της ΕΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θετική δυναμική για μια ισχυρότερη και καλύτερη Ενωση. Βέβαια, η λαϊκή ψήφος δεν μπορεί να ανατραπεί. Ωστόσο, μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών θα μπορούσε να ανατρέψει το πολιτικό τοπίο. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε στη συνέχεια να αναπαραχθεί και στη λοιπή ΕΕ, δημιουργώντας ένα κίνημα για να τη σώσει μέσα από μια ριζική αναδιάρθρωση.

Αυτό όμως που πρέπει να κάνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι να αντιμετωπίσουν το Brexit όχι ως διαδικαστική υπόθεση ενός διαζυγίου, αλλά ως ευκαιρία για να «επανεφεύρουν» την Ευρώπη και να την κάνουν ένα κλαμπ, όπου η Βρετανία όπως και άλλες χώρες που κινδυνεύουν με έξοδο θα ήθελαν να παραμείνουν. Το ίδιο ισχύει για όλους τους απογοητευμένους ψηφοφόρους σε Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ιταλία, Πολωνία και αλλού. Αν η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αυτή τη ριζική αναθεώρηση στόχων, θα καταρρεύσει πολύ γρήγορα.

Ο Τζορτζ Σόρος είναι διευθύνων σύμβουλος της Soros Fund Management