Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάνθηκαν. Η Ισπανία και η Πορτογαλία παραβίασαν τα όρια δαπανών της ΕΕ. Ετσι άνοιξε και ο δρόμος διαπραγματεύσεων για πιθανές οικονομικές κυρώσεις στις δύο χώρες.

Η απόφαση που ελήφθη την Τρίτη στις Βρυξέλλες πυροδοτεί μια περίοδο 10 ημερών, κατά την οποία Μαδρίτη και Λισαβόνα θα προσπαθήσουν να τύχουν επιεικούς μεταχείρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν είναι επιτυχής η έκβαση, η Επιτροπή θα μπορούσε να μειώσει τις ποινές, ακόμα και να τις μηδενίσει.

Η ετυμηγορία όμως υπογραμμίζει το δίλημμα που αντιμετωπίζει η ΕΕ αναφορικά με τη διατήρηση των δαπανών των χωρών της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο όσο οι λαϊκιστικές φωνές ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ γίνονται πιο δυνατές τόσο η ΕΕ συνειδητοποιεί τον κίνδυνο που επιφυλάσσει μια παρέμβαση στους προϋπολογισμούς δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων, αλλά γνωρίζει επίσης καλά και ότι οι κανόνες δεν αξίζουν τίποτα αν δεν επιβάλλονται.

Η απόφαση της Επιτροπής θα ανακοινωθεί σε 20 ημέρες. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων οι δύο χώρες μπορεί να δεσμευτούν για νέους στόχους του προϋπολογισμού, δίνοντας στην ΕΕ κάποια επιρροή σε αντάλλαγμα για τη μείωση των ποινών.

«Θα είναι κακό μήνυμα το ότι δεν σεβόμαστε τους κανόνες εντός της ζώνης του ευρώ, ενώ κακό μήνυμα θα είναι και η τιμωρία για την ευχαρίστηση της τιμωρίας» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και προσέθεσε ότι η Επιτροπή πρέπει να λάβει υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση του 2015 και τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν από τους πολίτες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας τα τελευταία χρόνια

Το έλλειμμα της Ισπανίας ήταν 5,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της το περασμένο έτος, ενώ ο στόχος ήταν 4,2%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας έκλεισε το 2015 σε 4,4%, ποσοστό υψηλότερο από το όριο του 3% το οποίο ενεργοποιεί τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος.

© Bloomberg News