Ο Ιούλιος του 2015 επιστρέφει εκδικητικά και προκαλεί σεισμικές δονήσεις στην κυβέρνηση. Μέσα σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, το πρωθυπουργικό επιτελείο και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούν να εμφανίσουν ως «δικαιωμένο» το δημοψήφισμα και, ταυτόχρονα, στοχοποιούν τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο περίπου εμφανίζουν να κινείται με μια δική του ατζέντα κατά την πεντάμηνη περίοδο που διαχειριζόταν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τη διαπραγμάτευση με εταίρους και δανειστές.

Η βαριά ατμόσφαιρα που προκαλεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η επέτειος του δημοψηφίσματος, αλλά και το ωστικό κύμα από τις νέες αποκαλύψεις για το διαβόητο «Σχέδιο Χ» που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, το οποίο έφθασε ώς το Πεκίνο, ανάγκασαν και τον Πρωθυπουργό να παρέμβει –εμψυχωτικά για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την COSCO για το λιμάνι του Πειραιά, που εν πολλοίς ολοκληρώνει μια στροφή 180 μοιρών μετά το δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να δημιουργήσει μια μαγική εικόνα –μέσα από τέσσερα διαδοχικά tweets στον πρωθυπουργικό λογαριασμό –και να επαναπροσεγγίσει το 62% που ανταποκρίθηκε στο περυσινό Οχι. Για τον Πρωθυπουργό, έναν χρόνο μετά «συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι», καθώς το δημοψήφισμα υπήρξε μια «κορυφαία πράξη αντίστασης στο ευρωιερατείο της λιτότητας, αλλά και στο κατεστημένο που σχεδίαζε τον πνιγμό της χώρας, προκειμένου να επιστρέψει».

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό και προφανώς αντιλαμβανόμενος την κατήφεια που επικρατεί στους κυβερνητικούς βουλευτές, ψηλά τα λάβαρα της αντίστασης προσπάθησε να κρατήσει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς: «Βεβαίως θα ξανακάναμε δημοψήφισμα, πετύχαμε μια επώδυνη συμφωνία με την οποία ξεκαθαρίσαμε το τοπίο» ήταν η δική του συνεισφορά στη χθεσινή κυβερνητική αντεπίθεση και στην επιχείρηση εξευμενισμού της πλατείας.

Εκτεταμένο κυβερνητικό βραχυκύκλωμα, ωστόσο, προκαλούσαν την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος εκπονούσε υπό άκρα μυστικότητα από τον Μάρτιο του 2015 ένα σχέδιο εξόδου από το ευρώ, που προέβλεπε μεταξύ άλλων κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιστράτευση υπαλλήλων και εθνικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο αμερικανός σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη επανέφερε στο προσκήνιο και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο οποίος όχι μόνον επιβεβαίωσε τις νέες πτυχές του «Σχεδίου Χ», αλλά εμμέσως πλην σαφώς έβαλε στο κάδρο και τον Πρωθυπουργό, παραπέμποντας σε προγενέστερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί πολιτικής εντολής να εκπονηθεί ένα plan B εάν οι εταίροι προέκριναν το Grexit.

Στη σκιά του δημοψηφίσματος, εξάλλου, πολεμικό επεισόδιο εκτυλίχθηκε ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και τους Νίκο Παππά και Νίκο Κοτζιά. Ο υπουργός Επικρατείας επιχείρησε να «αδειάσει» από αριστερά τον πρώην υπουργό Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι τον Φεβρουάριο του 2015 είχε εισηγηθεί να κλείσει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση την πέμπτη αξιολόγηση που διαπραγματευόταν η κυβέρνηση Σαμαρά. «Κάτι τέτοιο θα ήταν οδυνηρό για μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή» πρόσθεσε ο Νίκος Παππάς (στην ΕΡΤ) και επέμεινε ότι «το δημοψήφισμα ήταν απαραίτητο».

Τις αναφορές του υπουργού Επικρατείας έσπευσε να επιβεβαιώσει ο υπουργός Εξωτερικών –για να αντεπιτεθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης: «Επέτειος του 62%, η τρόικα εσωτερικού τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν και ως συνεχιστή του Σαμαρά και ως αντιτροϊκανό. Το μίσος τους, τιμή μου».