Διαβάζοντας το (ωραίο, χωρίς καμία πρόθεση να τον «γλείψω») άρθρο του φίλου Νικόλα Ζώη στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για τον Αλεξ Τέρνερ (με αφορμή τη συναυλία των The Last Shadow Puppets στη Μαλακάσα – και κυρίως δίνοντας σημασία στον τίτλο του («Η σύγχρονη φωνή της ροκ») – το μυαλό μου πήγε σε πολλές και διάφορες σύγχρονες φωνές του χώρου, οι οποίες (ιδιαίτερα στην Ελλάδα) δεν χαίρουν της εκτίμησης, πόσω μάλλον της αναγνώρισης, που τους αξίζει. Παράδειγμα; Ο Τζόνι Στίβενς των Highly Suspect. Φωνή από τις λίγες, ιδιαίτερα ώριμη για το νεαρό της ηλικίας του.

Δώστε βάση σε όλα όσα κάνει φωνητικά ο Στίβενς. Κι αν χρειαστεί, ξανακούστε το με τα μάτια κλειστά – γρέζι, θλίψη, δύναμη. Οι δε στίχοι; Υπέροχοι – βιωματικοί, εξομολογητικοί, όλο και κάτι θα σου πουν. Η μουσική από τα χεράκια των αδερφών Ράιαν και Ριτς Μέιερ (και του Στίβενς); Τρομερή – κοφτά/κοφτερά ριφ, δεμένη μελωδία. Και όλο το άλμπουμ («Mister Asylum») είναι από τις πιο όμορφες κυκλοφορίες του 2015 (ναι, περσινό είναι, το αφήσα να ωριμάσει λίγο). Σίγουρα, και σύντομα, θα το «ξαναεπισκεφτώ». Οχι απλά γιατί θέλω. Αλλά γιατί πρέπει!

Εχω να ευχαριστώ το YouTube για την ανακάλυψη αυτή (κατά λάθος έγινε, άλλη μία στη λίστα με όλα τα κατά λάθος διαμαντάκια). Τέτοιες μέρες πριν από έναν χρόνο, ίσως και κάτι παραπάνω, άκουγα – μετά βίντεο – μια καφρίλα (ω, τι πρωτότυπο!) και στη λίστα με τα προτεινόμενα βίντεο ήθελα να επιλέξω να ακούσω μια άλλη καφρίλα (βλέπε Slayer). Οοολως τυχαίως, πατάω στο ακριβώς επόμενο λινκ και ήταν το «Lydia» των Highly Suspect. Στην αρχή σκάλωσα. Αλλά δεν το μετάνιωσα ποτέ…

Το βίντεο του τραγουδιού εμπίπτει στην κατηγορία «δεν υπάρχει». Κι αυτό γιατί: Γυρίστηκε σε μια και μοναδική λήψη. Σε πραγματικό χρόνο. Στον πάτο μιας πισίνας. Και καθόλη τη διάρκεια του βίντεο, η πρωταγωνίστρια είναι δεμένη και προσπαθεί να ξεφύγει με νύχια και με δόντια (περίπου). Μα για 4+ λεπτά; Ναι, για 4+ λεπτά. Και ναι, είναι δυνατό, από τη στιγμή που η πρωταγωνίστρια είναι η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια και κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση (και ηθοποιός), Μαρίνα Καζάνκοβα!

Δεν λέω τίποτε άλλο, δείτε το βίντεο – και φυσικά ακούστε το κομμάτι – και θα με θυμηθείτε…