Η Τράπεζα της Αγγλίας παρουσίασε χθες επίσημα το πρώτο πλαστικό της χαρτονόμισμα, το οποίο απεικονίζει τον Γουίνστον Τσόρτσιλ που διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το πολυμερές υλικό αποτελεί σημαντική καινοτομία. Είναι πιο καθαρό, ασφαλέστερο και πιο γερό» είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ κατά την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Blenheim Palace, το μέρος όπου γεννήθηκε ο Τσόρτσιλ στο Οξφορντσάιρ Αγγλίας.

Πρόκειται για χαρτονόμισμα αξίας 5 στερλινών το οποίο θα αρχίσει να κυκλοφορεί επίσημα από τις 13 Σεπτεμβρίου και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της τράπεζας να τυπώσει πολυμερή χαρτονομίσματα. Το επόμενο πλαστικό χαρτονόμισμα της χώρας θα είναι αυτό των 10 στερλινών, θα παρουσιαστεί του χρόνου και θα απεικονίζει τη συγγραφέα Τζέιν Οστιν. Μέχρι το 2020 θα ακολουθήσει το πλαστικό χαρτονόμισμα των 20 στερλινών, το οποίο θα απεικονίζει τον ζωγράφο Τζ.Μ. Τέρνερ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, τα νέα πλαστικά χαρτονομίσματα θα είναι πιο ασφαλή και θα διαρκούν τουλάχιστον δυόμισι φορές περισσότερο από τα παραδοσιακά χάρτινα.

Περίπου 20 χώρες ήδη χρησιμοποιούν πολυμερή υλικά για τα χαρτονομίσματά τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, όπου έχει γεννηθεί ο Μαρκ Κάρνεϊ. «Τα πολυμερή χαρτονομίσματα μπορούν να αντέξουν να λερωθούν από κόκκινο κρασί, στάχτη από πούρο, δάγκωμα από μπουλντόγκ και πλύσιμο στο πλυντήριο» ανέφερε ο Κάρνεϊ κατά την παρουσίαση του νέου χαρτονομίσματος.

Το υπάρχον χαρτονόμισμα των 5 στερλινών θα πάψει να ισχύει από τον Μάιο του 2017. Μετά την ημερομηνία αυτή οι κάτοχοι των εν λόγω χαρτονομισμάτων θα μπορούν να τα ανταλλάσσουν μόνο στην κεντρική τράπεζα.

Η παρουσία του Κάρνεϊ στο Blenheim Palace αναζωπύρωσε τις εντάσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και τα δύο στρατόπεδα χρησιμοποιούν το παράδειγμα του Τσόρτσιλ για να προωθήσουν τα επιχειρήματά τους υπέρ και κατά του Brexit.

© Bloomberg News