Ζούμε την εποχή της έκδυσης του φασισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Τα φασιστικά μορφώματα που κρύβονται πίσω από εύπεπτους τίτλους όπως «ευρωσκεπτιστικό», «ισλαμοφοβικό» ή «πατριωτικό» αλλάζουν δέρμα.

Το νέο δόγμα του ρατσιστικού παραληρήματός τους είναι το «καλός μαύρος, ο πρωταθλητής μαύρος».

Η περίπτωση του γερμανικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με την αντιπροσφυγική ατζέντα είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Ο αντιπρόεδρός του Αλεξάντερ Γκάουλαντ δεν κατάφερε να κρύψει τις ιδεοληψίες του σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους. «Καλός ποδοσφαιριστής ο Μπόατενγκ αλλά δεν τον θέλει κανείς για γείτονά του». Η πνευματική του αποτέφρωση δεν επέτρεπε στον Γκάουλαντ να θυμηθεί πότε έλυσε τη γλώσσα του, στάζοντας την πραγματικότητα μέσα στην οποία κινείται το AfD.

Τα μορφώματα των διακρίσεων ανοίγουν τα ερμάρια της Ιστορίας απελευθερώνοντας φαντάσματα που κυριάρχησαν στις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα στη Γηραιά Ηπειρο.

Το δόγμα «καλός μαύρος, ο πρωταθλητής μαύρος» αγκαλιάζει κάθε ρατσιστική αντίληψη στην Ευρώπη. Από την Ελλάδα των μαύρων Αντετοκούνμπο που σήμερα οι χθεσινοί υβριστές τους κρέμονται σαν τα τσαμπιά για να τους αγγίξουν με το βλέμμα τους έως το ελβετικό χωριό που προτίμησε να πληρώσει πρόστιμο από το να δεχθεί πρόσφυγες. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποια ομάδα θα υποστηρίζουν οι εκμαυλιστές στο Euro αφού, να θυμηθούμε, η πλειονότητα των ελβετών παικτών είναι απόγονοι μεταναστών;