ΣΑΒΒΑΤΟ

Η εκδίκηση της ξανθιάς 2 ΖΑΠ

(Legally blonde II: red white and blonde)

Alpha 13.10

Η όχι και τόσο χαζή ξανθιά (ή μήπως είναι «η όχι και τόσο ξανθιά χαζή»;) φτάνει στην «πόρτα» του αμερικανικού κοινοβουλίου σε μια συνέχεια ακόμη πιο εκνευριστική και λαϊκίστικη. Φυσικά με Ριζ Γουίδερσπουν, Σάλι Φιλντ και Τζένιφερ Κούλιτζ. Του 2003. (Διάρκεια: 90′)

Σκούμπι Ντου: το μυστήριο αρχίζει ΖΑΠ

(Scooby Doo: the mystery begins)

Star 13.30

Τέσσερις έφηβοι μαθητές κατηγορούνται άδικα για μια φάρσα με φαντάσματα και αποφασίζουν να συνεργαστούν για να λύσουν το μυστήριο. Δήθεν prequel της άθλιας «σειράς» που κυκλοφόρησε κατευθείαν στο βίντεο. Παραγωγής 2009, με Κέιτ Μέλτον και Ρόμπι Άμελ. Μπροστά του ο Ταμτάκος μοιάζει με Μπέργκμαν. (Διάρκεια: 82′)

Αν ήταν το βιολί πουλί ΖΑΠ

Alpha 17.10

Ένας ταλαίπωρος βιολιστής αναζητά τη σύντροφο των ονείρων του και παντρεύεται τη μια μετά την άλλη. Ο Σωτήρης Μουστάκας σε φάρσα ελαφρώς πιπεράτη. Επίσης με Βίνα Ασίκη και Γιώργο Μιχαλόπουλο, παραγωγής 1983. Μέχρι πρόσφατα, η ταινία παιζόταν με τον τίτλο «Αυτός και το βιολί του». Κάποιος αποφάσισε πως ήμαστε πλέον αρκετά ώριμοι για να χαρούμε τον αυθεντικό. (Διάρκεια: 80′)

Pretty Woman XX

Alpha 21.00

Ο μύθος της Σταχτοπούτας ανακυκλώνεται, μόνο που αυτή τη φορά, στη θέση της κοντοστέκεται μια γλυκύτατη πόρνη πολυτελείας – η Τζούλια Ρόμπερτς δηλαδή, που έγινε διάσημη σε μια νύχτα με αυτό τον ρόλο. Φυσικά με Ρίτσαρντ Γκιρ, παραγωγής 1990(Διάρκεια: 98′)

Νταντα υψηλής κοινωνιας Χ

(The nanny diaries)

ΕΡΤ2 21.00

Νεαρά πτυχιούχος ανθρωπολογίας το ρίχνει στο ντάντεμα πλουσιόπαιδων. Αν δεν ήταν το φυσικό χάρισμα της Σκάρλετ Γιόχανσον στην κωμωδία, το φιλμ δε θα βλεπόταν – απλά και καθαρά. Του 2007, επίσης με Πολ Τζιαμάτι και Λόρα Λίνεϊ – σκεφτείτε τι αναγκάζονται να παίζουν αυτές οι ηθοποιάρες για να ζήσουν στο Χόλιγουντ. Τι τα θες. (Διάρκεια: 92′)

Ντένις ο τρομερός Χ

(Dennis the menace)

Star 21.45

Ένας σκανδαλιάρης πιτσιρίκος κάνει κόλαση τη ζωή του ηλικιωμένου γείτονα του. Μέτρια μεταφορά ενός σχεδόν αναρχικού καρτούν, όπου ο μικρός Ντένις καταλήγει να… αλλάζει μυαλά. Με Μέισον Γκαμπλ και Γουόλτερ Ματάου, παραγωγής 1993. Προβάλλεται σε high definition. (Διάρκεια: 89′)

Καλύτερα δεν γίνεται ΧΧΧ

(As good as it gets)

Mega 23.30

‘Ενας ανυπόφορος άνθρωπος αναγκάζεται να συζήσει για λίγες μέρες με τον σκύλο του ομοφυλόφιλου γείτονά του και συγκινείται από το δράμα της αγαπημένης του σερβιτόρας, ίσως του μοναδικού ανθρώπου που συμπαθεί. Με Τζακ Νίκολσον, Έλεν Χαντ και Γκρεγκ Κινίαρ (ο καλύτερος όλων). Παραγωγής 1997, σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μπρουκς που σκηνοθετεί επιδέξια ένα μικρής εμβέλειας, αλλά απολύτως λειτουργικό κωμικό δράμα. (Διάρκεια: 110’)

Η μουμια επιστρέφει Χ

(The mummy returns)

Star 00.00

Δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα στη Χαμουνάπτρα, η Μούμια επιστρέφει και μαζί τους, τόνοι ψηφιακών εφέ σε μια ταινία που μοιάζει περισότερο με video game. Με Μπρένταν Φρέιζερ και Ρέιτσελ Βάις. (Διάρκεια: 120′)

Ο υπουργός ΧΧΧ

(L’exercice de l’Etat)

ΕΡΤ1 01.15

Έργα και ημέρες ενός Υπουργού Μεταφορών σε μια Ευρώπη διεφθαρμένη –  ένα σαρδόνιο βελγικό σατιρικό δράμα που κέρδισε τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ Καννών. Σε σκηνοθεσία Πιέρ Σελέρ που μπορεί να μη δίνει όλες τις απαντήσεις, κάνει όμως τις σωστές ερωτήσεις – και λίγες ταινίες σήμερα διαθέτουν ανάλογο σθένος. Στον πρώτο ρόλο, εκπληκτικός ο Ολιβέρ Γκουρμέ, γνωστός μας από τις ταινίες των αδελφών Νταρντέν. Παραγωγής 2011, έκανε αίσθηση στις μέρες του, και αξίζει να ανακαλυφθεί ξανά. (Διάρκεια: 100′)

Επισκέπτες της συμφοράς Χ

(The great outdoors)

Star 02.30

Καλόκαρδος οικογενειάρχης φεύγει με τους δικούς του για διακοπές στη λίμνη αλλά ξαφνικά εμφανίζεται εκεί και ο αντιπαθητικός  γαμπρός του. Τζον Κάντι εναντίον Ντάν Ακρόϊντ, σε μέτρια κωμωδιούλα made in USA, παραγωγής 1988. Επίσης με Κρις Γιανγκ και Άνετ Μπένινγκ. (Διάρκεια: 98′)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Μια σύγχρονη Σταχτοπούτα νο.2 ΖΑΠ

(Another Cinderella story)

Star 13.30

Νέος και ωραίος διεκδικεί την καρδιά της νέας και ωραίας Μαίρης, αγνοώντας πως πρόκειται για μια… μοντέρνα Σταχτοπούτα. Ανόητη νεανική κωμωδιούλα τηλεοπτικών προδιαγραφών, παραγωγής 2008, με Σελίνα Γκόμεζ, Άντριου Σίλι, Έμιλι Πέρκινς. (Διάρκεια: 83′)

Μπαμπάδες, νταντάδες & μικροι κατασκηνωτές εν δράσει ΖΑΠ

(Daddy day camp)

Mega 14.50

Οι μπαμπάδες της προηγούμενης ταινίας (δίχως τον Έντι Μέρφι) προσπαθούν να στήσουν μια κατασκήνωση για να περάσουν τα παιδιά τους τις καλοκαιρινές διακοπές. Είναι απίστευτο το πως ένας ηθοποιός, τόσο εξώφθαλμα ατάλαντος σαν τον Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ έχει στην κατοχή του ένα Όσκαρ. (Διάρκεια: 80′)

Φως, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις Χ

ANT1 15.00

Επαρχιώτης αποφασίζει να αγοράσει οικόπεδα, αλλά πέφτει σε απατεώνες σε τυπική και μάλλον ανέμπνευστη ηθογραφική κωμωδιούλα παραγωγής 1966 με Κώστα Χατζηχρήστο, Λαυρέντη Διανέλλο και Σωτήρη Μουστάκα. (Διάρκεια: 87′)

Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι ΧΧ

ΣΚΑΙ 16.00

Ο καπετάνιος είναι χήρος και έχει τρία παιδιά. Είναι όμως και κατά του γάμου, αφού δεν μπορεί να ξεχάσει την πρώτη του γυναίκα – μέχρι που ερωτευεται. Κινηματογραφική μεταφορά της θεατρικής κωμωδίας των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου «Μια κυρία ατυχήσασα» – μια από τις ωραίες στιγμές του Λάμπου Κωνσταντάρα και της Μάρως Κοντού. Παραγωγής 1967. (Διάρκεια: 82′).

Το βιβλίο της ζούγκλας ΧΧΧ

ΒΟΥΛΗ 18.45

Ένα παιδί μεγαλωμένο από λύκους, προσπαθεί να προσαρμοστεί στη ζωή του χωριού των ανθρώπων. Μεταφορά στην οθόνη του κλασικού μυθιστορήματος του Ράντγιαρ Κίπλινγκ παραγωγής 1942. Σίγουρα διαφορετικό από το πρόσφατο φιλμ, αλλά αξιοπρεπές και σήμερα, έχει τη δική του αξία. Του Ζόλταν Κόρντα, με Σαμπού και Τζον Κουάλεν. (Διάρκεια: 105′)

Οι κυρίες της αυλής ΧΧ

Star 21.00

Με επίκεντρο μια μεγάλη αυλή, ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος στήνει συμπαθέστατη ηθογραφική κομεντί, με τον Ντίνο Ηλιόπουλο να κλέβει την παράσταση ως Πίπης Καθιστός, ζωγράφος με λίγο ταλέντο αλλά πολύ κέφι. Παραγωγής 1966, επίσης με Αλεξανδράκη και Παπαγιαννόπουλο. (Διάρκεια: 80′)

Johnny English XX

Alpha 21.00

Ένας γκαφατζής μυστικός πράκτορας προσπαθεί να σώσει την Αγγλία από τα νύχια ενός σατανικού Γάλλου! Άνιση, αλλά ξεκαρδιστική στις καλές στιγμές της κωμωδία, με Ρόουαν Άτκινσον, Τζον Μάλκοβιτς και την κουκλάρα Ναταλία Ιμπρούγια. Του 2003. (Διάρκεια: 88′)

Ζόχαν: πράκτορας υψηλής κομμωτικής ΖΑΠ

(Don’t mess with the Zohan)

Mega 21.15

Ένας πρώην πράκτορας της Μοσάντ που θέλει να γίνει κομμωτής, επιστρέφει στη δράση. Άκρως προπαγανδιστική και αντιδραστική «κωμωδία» με Άνταμ Σάντλερ και Ρομπ Σνάιντερ, παραγωγής 2008. (Διάρκεια: 113′)

Ο δήμιος των κολασμένων ΧΧΧΧ

(Brute force)

ΕΡΤ3 22.00

Σε μια σκληρή και απάνθρωπη φυλακή που καταδυναστεύεται από έναν αδίστακτο και σαδιστή αρχιφύλακα, έξι άντρες αποφασίζουν να δραπετεύσουν. Ωστόσο, η απόπειρα απόδρασης αποτυγχάνει και η βίαιη εξέγερση που αναπόφευκτα ξεσπά, καταλήγει σε ένα λουτρό αίματος. Αριστουργηματικό, και αστίλβωτο νουάρ, γυρισμένο με ωμό ρεαλισμό και άγρια δύναμη. Κορυφαία η ερμηνεία του 33χρονου Μπαρτ Λάνκαστερ στη δεύτερη κινηματογραφική του εμφάνιση. Παραγωγής 1947 – Μπράβο στο κανάλι!. (Διάρκεια: 98′)

The grey XXX

Star 23.15

Μετά από μια καταιγίδα, επτά εργάτες έρχονται αντιμέτωποι με αγέλη λύκων. Στην Αλάσκα. Σε καμβά δράσης, ο σκηνοθέτης Τζο Κάρναχαν αφήνει «κάτω απο το χαλί» να περάσει  όλη εκείνη η μυθολογία του ανθρώπου ενάντια στο θηρίο, οδηγώντας το φιλμ σε υπαρξιστικές κορυφώσεις που σπανίως «πιάνουν» οι ταινίες του είδους. Πέραν αυτών, οι ανατριχίλες είναι αρκετές. Με Λίαμ Νίσον, Τζο Άντερσον και Νέρμοτ Μαλρόνι. Ελπίζω το κανάλι να μη κόψει τους τίτλους τέλους. Του 2011. (Διάρκεια: 109)

ΔΕΥΤΕΡΑ

Ο κύριος Πτέραρχος ΧΧ

ΣΚΑΙ 15.00

Λόγω της φανταχτερής του στολής, ένας θυρωρός ξενοδοχείου «περνιέται» για πτέραρχος. Ωραιότατη κωμωδία σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη, με Χατζηχρήστο και Κωνσταντάρα. Παραγωγής 1963. 

Το τελεσίγραφο του Μπουρν ΧΧΧ

(The Bourne ultimatum)

Star 21.00

Ο Ματ Ντέιμον επιστρέφει, αναζητώντας την πραγματική του ταυτότητα, υπο την σκηνοθετική διευθυνση του Πολ Γκρίνγκρας, ο οποίος και δίνει στην ταινία έναν αιχμηρό ρεαλισμό, δανειζόμενος βέβαια τις τεχνικές που καθιέρωσε πρώτος ο Γουίλιαμ Φρίτκιν στον Άνθρωπο απο τη Γαλλία. Το τελικό αποτέλεσμα, καθηλωτικό, απο το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Του 2007, επίσης με Τζούλια Στάιλς, Ντέιβιντ Στράθερν, Τζόαν Άλεν. (Διάρκεια: 102′)

Ο τρομοκράτης ΧΧ

(Devil’s own)

Mega 22.50

Ένας Ιρλανδός τρομοκράτης που, με άλλη ταυτότητα, φιλοξενείται στο σπίτι ενός αμερικανού αστυνομικού (Ιρλανδικής καταγωγής) ετοιμάζει δυνατό τρομοκρατικό χτύπημα. Ο Άλαν Πάκουλα όμως εστιάζει στη σχέση που αναπτύσσουν οι δυο ήρωες και, ως εκ τούτου, η δράση αργεί να έρθει. Κάτι που τελικά λειτουργεί υπέρ της ταινίαs. Με Χάρισον Φορντ και Μπραντ Πιτ, παραγωγής 1997. (Διάρκεια: 107′)

ΤΡΙΤΗ

Τέσσερις νύφες κι ένας γαμπρός Χ

ΕΡΤ1 19.00

Ένας πατέρας παρουσιάζει στις τέσσερις κόρες του υποψήφιο γαμπρό, τον οποίο ενώ αρχικά αρνούνται να τον γνωρίσουν, αργότερα αρχίζουν μια ερωτική μονομαχία για να τον κερδίσουν. Ελαφρυά κωμωδιούλα του 1958 με Ντίνο Ηλιόπουλο, Σμαρούλα Γιούλη, Μπεάτα Ασημακοπούλου  και Βασίλη Αυλωνίτη. (Διάρκεια: 90′)

Πίσω πόρτα ΧΧ

ΕΡΤ2 22.30

Στον ανήσυχο κόσμο του 1960, ο 13χρονος Δημήτρης ωριμάζει απότομα μέσα από απρόβλεπτες αλλαγές της προσωπικής του ζωής, και ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος σκηνοθετεί το μεγάλωμα του, αλλά και το πέρασμα της Ελλάδας σε μια σκοτεινή εποχή, φροντίζοντας τόσο το αισθητικό, όσο και το δραματουργικό κομμάτι, σε μια από τις καλές στιγμές του. Του 2000, με Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, Αλεξανδριανή Σικελιανού, Χάρη Σώζο και Ιεροκλή Μιχαηλίδη. (Διάρκεια: 100′)

Η συνεκδοχή της Νέας Υόρκης ΧΧΧ

(Synecdoche, New York)

Star 01.45

Εκκεντρικός θεατρικός σκηνοθέτης, μετά από μια επιτυχημένη σεζόν και μια καλή επιχορήγηση, πρόκειται να ανεβάσει ένα νέο έργο, αλλά τίποτα στη ζωή του δεν πάει καλά. Εγκεφαλική κωμωδία από τον σεναριογράφο του «Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς», με κάποιες αστοχίες ρυθμού, αλλά και στιγμές μοναδικής έμπνευσης! Με Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Σαμάνθα Μόρτον, Μισέλ Γουίλιαμς, Κάθριν Κίνερ, Έμιλι Γουάτσον. Παραγωγής 2008. (Διάρκεια: 116′)

ΤΕΤΑΡΤΗ

Ερωτικά παιχνίδια ΧΧ

ΣΚΑΙ 15.00

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας αντιμετωπίζει με ειρωνική συγκατάβαση τις παραξενιές της κόρης του, η οποία βρίσκει τα αγόρια της ηλικίας της ανώριμα και σαχλά. Επίσης με Μίρκα Καλατζοπούλου και Γιώργο Πάντζα, παραγωγής 1960. (Διάρκεια: 90′)

Αφεντικά για σκότωμα ΧΧ

(Horrible bosses)

Star 22.00

Τρεις φίλοι υποφέρουν τα πάνδεινα από την απαράδεκτη συμπεριφορά των άθλιων αφεντικών τους και αποφασίζουν να αναλάβουν δράση σε μια αμερικάνικη κωμωδία που ξεκινά ξεκαρδιστικά αλλά σε φρενάρει στη συνέχεια. Απολαυστικά τα «αφεντικά» (Κέβιν Σπέισι, Τζένιφερ Άνιστον, Κόλιν Φάρελ), συμπληρωματικοί τελικά οι πρωταγωνιστές Τζέισον Μπέιτμαν και Τζέισον Σουντέικις. Του 2011. (Διάρκεια: 94′)

El Dorado: αναζητώντας τη Χρυσή Πόλη Χ

(El Dorado: City of gold)

Star 02.15

Αρχαιολόγος ξεκινά επική και φιλόδοξη αναζήτηση της μυθικής πόλης Ελ Ντοράντο. Κακέκτυπο του Ιντιάνα Τζόουνς – δεν πρόκειται καν για ταινία, αλλά για πιλότο τηλεοπτικής σειράς! Παραγωγής 2010, με Σέιν Γουέστ, Νάταλι Μαρτίνεζ και Λουκ Γκος. (Διάρκεια: 87′)

ΠΕΜΠΤΗ

Ένας απένταρος λεφτάς ΖΑΠ

ΣΚΑΙ 15.00

Ένας φουκαράς υπάλληλος δέχεται αδιάκοπες πιέσεις για γάμο από την αρραβωνιαστικιά του. Μετριότατη κωμωδία παραγωγής 1967, με Γιάννη Γκιωνάκη και Ελένη Ανουσάκη. (Διάρκεια: 80′)

Rush XXX

Star 22.00

Η μεγάλη κόντρα ανάμεσα στο Νίκι Λάουντα και τον Τζέιμς Χαντ, θρύλων της Formula 1,, που γνώρισαν τιμές ανάλογες με αυτές των μεγαλύτερων ροκ σταρ στη δεκαετία του ’70. Καθ΄όλα εντυπωσιακό το φιλμ του Ρον Χάουαρντ, και απολύτως συγκεντρωμένο. Με Κρις Χέμσγουορθ, Ντάνιελ Μπρουλ, Ολίβια Γουάιλντ, παραγωγής 2013. (Διάρκεια: 113′)

Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι ΧΧ

(The portrait of Dorian Gray)

ΒΟΥΛΗ 23.30

Βασισμένη στο βιβλίο του Όσκαρ Ουάιλντ, η ταινία είναι μία σύγχρονη απεικόνιση του διεφθαρμένου Ντόριαν Γκρέι, που καταφέρνει να διατηρήσει την νεανική του ομορφιά για πάντα. Όμως, ένα πορτρέτο του γερνάει σταδιακά, αποκαλύπτοντας την εσωτερική του ασχήμια. Σκηνοθετικά δεν είναι και για να τρελαίνεσαι, αλλά ο Χέλμουτ Μπέργκερ είναι ιδανικός ερμηνευτής. Του 1970, επίσης με Χέρμπερτ Λομ. (Διάρκεια: 89′)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Εις το όνομα του Πατρός ΧΧΧ

(In the name of the father)

ΕΡΤ1 22.00

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τζέρι Κόνλον «Proved Innocent» μεταφέρεται αριστοτεχνικά στο σινεμά από τον Τζιμ Σέρινταν, μεταφέροντας το θεατή στη δεκαετία του 1970, τότε που το Μπέλφαστ φλεγόταν και οι βρεττανικές αρχές οδηγούσαν στη φυλακή οκτώ αθώους Ιρλανδούς, με την κατηγορία της βομβιστικής επίθεσης. Η δικαίωση γι’ αυτούς τους ανθρώπους ήρθε έπειτα από δεκαπέντε χρόνια. Με Ντάνιελ Ντέι Λιούις,Έμα Τόμσον, Πιτ Ποστλγουέιτ, παραγωγής 1993. (Διάρκεια: 128′)

Το κοράκι ΧΧ

(The raven)

Star 00.30

Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε αναζητά φονιά που εμπνέεται από τα λογοτεχνικά του αριστουργήματα. Κόμικ διάθεση, γοτθικό περιτύλιγμα, ευχάριστο, αλλά ημιτελές το αποτέλεσμα. Καλός ο Τζον Κιούζακ. Παραγωγής 2012. (Διάρκεια: 100′)

Jonah Hex Χ

Star 02.45

Ένας σημαδεμένος περιφερόμενος κυνηγός κεφαλών αναλαμβάνει να κυνηγήσει έναν επικίνδυνο τρομοκράτη. Μεταφορά ενός φημισμένου κόμικ της DC, που αποτέλεσε μια πολυδάπανη εμπορική αποτυχία. Με Τζος Μπρόλιν, Μέγκαν Φοξ, Τζον Μάλκοβιτς, Μάικλ Φασμπέντερ. Κι όμως! Παραγωγής 2010. (Διάρκεια: 72′)