Στις τρεις και μισή το μεσημέρι προβλέπεται από το επίσημο πρόγραμμα η προσγείωση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα. Ως γνωστόν, ο ευσεβής πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συνδυάσει τη διήμερη επίσημη επίσκεψη με προσκυνηματική μετάβαση και στον Αγιον Ορος, το οποίο είχε επισκεφθεί επισήμως και προ δεκαετίας, ενώ υπάρχουν φήμες και για ανεπίσημες επισκέψεις.

Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία –στον άξονα, δηλαδή, Προκόπη Παυλόπουλου και Αλέξη Τσίπρα –επενδύουν πολλά στην επίσκεψη Πούτιν, καθώς συνοδεύεται και από μια ατζέντα με «ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, περιλαμβανομένης της υλοποίησης κοινών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα».

Οι σχετικές υπογραφές θα πέσουν λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη ρωσική αποστολή, εξάλλου, θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft καθώς και δεκάδες επιχειρηματίες. Φαντάζομαι ότι τις συζητήσεις θα διευκολύνει και το ότι, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, ουδείς στην Αθήνα θα ζητήσει από τον ομόθρησκο Βλαντίμιρ δανεικά.

Ο Καμμένος στην υποδοχή

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Πούτιν θα έχει τη χαρά να τον υποδεχθεί ο Πάνος Καμμένος –μεγάλος θαυμαστής του «ξανθού γένους» και υπέρμαχος της ελληνορωσικής φιλίας περισσότερο από πολλούς στην κυβέρνηση. Μετά το Προεδρικό και το Μαξίμου, ο ρώσος πρόεδρος θα παραστεί –συνοδεία Τσίπρα –σε εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο, ενώ προεξοφλώ ότι θα συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έστω κι αν δεν εντοπίζω τη συνάντηση στο επίσημο πρόγραμμα.

Αύριο ο Πούτιν θα αναζητήσει κάποιες στιγμές κατάνυξης και απομόνωσης στο Αγιον Ορος, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από το λιμάνι της Τρυπητής θα μεταβεί με σκάφος στις Καρυές, ενώ ο προσκυνηματικός σταθμός του θα είναι η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου θα αναχωρήσει για τη Μόσχα από το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλη επίσκεψη στην Ελλάδα, εξάλλου, θα πραγματοποιήσει από αύριο έως την Κυριακή και ο Πατριάρχης Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Η επίσημη υποδοχή θα γίνει στις 10 π.μ., στον κρατικό αερολιμένα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη και τον μητροπολίτη Κασσανδρείας Νικόδημο εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος.