Στις Βρυξέλλες το ελληνικό ζήτημα δεν συγκινεί πια κανέναν. Αυτό διαπιστώνεται εύκολα σε συζητήσεις στη βελγική πρωτεύουσα, με αξιωματούχους, αναλυτές και δημοσιογράφους, που πέρυσι τέτοιο καιρό έβλεπαν το ελληνικό καράβι να βυθίζεται και μετρούσαν τους κραδασμούς που θα προκαλούσε στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ μια ελληνική έξοδος. Αυτά είναι πια last year λένε στις Βρυξέλλες, το ζήτημα μπήκε σε άλλη πίστα, αυτή της διευθέτησης του χρέους. Βλέπουν όμως εκ νέου το πολιτικό κόστος ως τη βασική αιτία πίσω από τη θολή απόφαση του Eurogroup, που μεταθέτει άλλη μία φορά χρονικά τις τελικές αποφάσεις. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είναι ακόμη έτοιμες να φέρουν το θέμα στα εθνικά τους κοινοβούλια, για αυτό και ως βασική πρόοδος καταγράφεται η απόφαση για το ταβάνι του 15% ως ποσοστό του ΑΕΠ, που θα πρέπει να δαπανάται κάθε χρόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Τα δύσκολα βέβαια είναι μπροστά. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής του Ινστιστούτου Bruegel που έχει έδρα τις Βρυξέλλες, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και η μακρόχρονη διατήρησή του είναι τελείως εξωπραγματικός, ενώ η μάχη το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί επάνω στον στόχο μείωσής του. «Στις δικές μας προσομοιώσεις για το ελληνικό χρέος, όταν ρίχνουμε τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% ή ακόμη και στο 2%, βλέπουμε πάλι μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, με ταυτόχρονες στοχευμένες παρεμβάσεις στην ωρίμαση των ομολόγων» λέει ο Βολφ.
Για όλα αυτά βέβαια θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε αρκετά. Το 2017 είναι χρονιά προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και ομοσπονδιακών στη Γερμανία. Κοινώς, ό,τι δόθηκε δόθηκε. Κανείς δεν θέλει να δει το ελληνικό ζήτημα να γίνεται μέρος της προεκλογικής ατζέντας στις δύο αυτές χώρες και αν αυτό συμβεί, θα γίνει με τρόπο άγριο. Το ελληνικό ζήτημα μπαίνει σε ένα άτυπο μορατόριουμ - η Ευρώπη έχει πια στραμμένη την προσοχή της στο δημοψήφισμα για το Brexit και τα υπαρξιακά διλήμματα που το συνοδεύουν, αλλά και στο Προσφυγικό, εκεί όπου όπως αποδείχθηκε ο Ερντογάν κρατά στα χέρια του τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τινάξει τη συμφωνία με την Ευρώπη στον αέρα.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρώπη κρατά την Ελλάδα κάτω από τα ραντάρ. Δεν περνά απαρατήρητο βέβαια το γεγονός ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περάσει αναίμακτα πολύ σκληρά νομοσχέδια στη Βουλή, πεδίο στο οποίο απέτυχαν οι προηγούμενοι. Στις Βρυξέλλες εξακολουθούν πάντως να μιλούν για ανάγκη ιδιοκτησίας του προγράμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ώστε να πειστεί η κοινωνία για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Για αυτό και εκπλήσσονται όταν ακούν τους κυβερνητικούς τη μια μέρα να ψηφίζουν και την επομένη να καταγγέλλουν τα μέτρα που έφεραν. Από την άλλη, όμως, ο ρητορικός σουρεαλισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρνει πολιτικά αποτελέσματα. Και όλοι, δείχνουν ανακουφισμένοι.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από