Μια ανησυχία την είχε η ελληνική διπλωματία μετά την αποπομπή Νταβούτογλου σε σχέση με την πιθανότητα να μειωθεί η ταχύτητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως αυτή αποκτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Σμύρνη. Οταν δηλαδή ο Αλέξης μοίραζε μαζί με τον Αχμέτ για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας κόκκινα τριαντάφυλλα σε νεαρές κυρίες.

Ομως η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε σχετικά καλά, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τα λεγόμενα των ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων. Και αυτό μολονότι στην κουβέντα μπήκαν και δύσκολα θέματα όπως αυτό της αύξησης των παραβάσεων στο Αιγαίο από τους Τούρκους.

Την ακριβή αντίδραση του Ερντογάν δεν μπορώ να σας την περιγράψω, ούτε να δώσω βάση μόνο στο συνοφρυωμένο ύφος του που καταγράφηκε σε όλες τις φωτογραφίες. Ομως κατά την κυβέρνηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως θα ενεργοποιηθούν διπλωματικά κλιμάκια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Το μενού είχε και Προσφυγικό και Κυπριακό. Ο Τσίπρας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν αισθητά μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Στο Προσφυγικό επικεντρώθηκε και η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ. Για την αξιολόγηση Αλέξης και Ανγκελα δεν είπαν πολλά, όμως φαίνεται πως εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την έκβαση του σημερινού Eurogroup. Για το χρέος κουβέντα μάλλον δεν έγινε. Η καγκελάριος άλλωστε συνηθίζει να λέει πως «το θέμα του χρέους το χειρίζεται ο Βόλφγκανγκ».