Θα κάνει ένσταση; Θα απέχει από το επόμενο πρωτάθλημα; Θα καταθέσει μηνύσεις; Θα απειλήσει θεούς και δαίμονες; Θα κατηγορήσει την «παράγκα»; Θα αναζητήσει ενόχους στη λίγκα και στην Ομοσπονδία; Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν πρόκειται να κάνει. Γιατί για την Αρσεναλ η απώλεια του πρωταθλήματος ελέω διαιτησίας είναι φυσικό επακόλουθο του παιχνιδιού που ορίζεται από ανθρώπους και όχι από μηχανές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του ταμπλόιντ «Σαν» για τα διαιτητικά λάθη εντυπωσιάζουν. Από τα 380 παιχνίδια της τελευταίας Πρέμιερ Λιγκ στα 96 έγιναν σοβαρά διαιτητικά λάθη, ενώ στα 53 από αυτά επηρεάστηκε προς λάθος κατεύθυνση το αποτέλεσμα.

Το συμπέρασμα προκαλεί ρίγη. Οι λανθασμένες αποφάσεις των διαιτητών στέρησαν από την Αρσεναλ τον τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ. Η Λέστερ, η μεγαλύτερη έκπληξη στη σύγχρονη ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, έπρεπε να τερματίσει δύο βαθμούς πίσω από τα Κανόνια.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο: δεν έπρεπε να υποβιβαστεί η Νιούκαστλ αλλά η αιώνια εχθρός της Σάντερλαντ, που σώθηκε στην τελευταία αγωνιστική.

Οι Αγγλοι αποδοκίμασαν την άνευ προηγουμένου διαιτητική εύνοια της Λέστερ που χάρισε στις Αλεπούδες 12 περισσότερους βαθμούς από όσους θα έπρεπε να συγκεντρώσουν. Δεν αντιμετώπισαν ωστόσο τους διαιτητές ως σκωληκοειδή απόφυση σε κατάσταση περιτονίτιδας. Ούτε τόλμησαν να αφήσουν υπόνοιες για χειραγωγημένους αγώνες. Γιατί μας σέβονται και μας επιτρέπουν να διατηρούμε το μονοπώλιο της βλακείας.