Η χαοτική κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στα νησιά λόγω του Προσφυγικού, παρά τη μείωση των παράνομων εισροών, και οι πρωτόγνωρες –αδιέξοδες προς το παρόν –καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, πέρα από τους πολίτες, φαίνεται ότι έχουν φέρει στα όριά τους και τους αστυνομικούς.

Αναβρασμός λοιπόν επικρατεί στην Αστυνομική Διεύθυνση της Χίου καθώς χθες υπέβαλε ξαφνικά την παραίτησή του από την ΕΛ.ΑΣ. ο αστυνομικός διευθυντής του νησιού Ανδρέας Δαμίρης, που είχε διαδεχθεί τον Μάρτιο του 2015 –προτού το πρόβλημα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις –τον αποστρατευθέντα τότε Δημήτρη Γατσιό.

Κύκλοι αστυνομικών, που γνωρίζουν την κατάσταση η οποία επικρατεί τόσο στη Χίο όσο και σε άλλα νησιά που δέχονται έντονες μεταναστευτικές πιέσεις, λένε ότι ο αστυνομικός διευθυντής έφθασε «στο αμήν λόγω του Προσφυγικού» και αποφάσισε να παραιτηθεί.

Ο ίδιος πάντως, που φέρεται ότι διαψεύδει και σχετικά δημοσιεύματα, επέμενε ότι η αιφνιδιαστική παραίτησή του οφείλεται καθαρά σε «προσωπικούς λόγους».

Μέχρι να γίνει αποδεκτή –σύμφωνα με τα προβλεπόμενα –η παραίτησή του, ο Δαμίρης «τελεί εν αδεία» και τον αντικαθιστά ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας, αστυνομικός διευθυντής επίσης, Δημήτρης Αυγερινός.