Δεν ήταν απλώς μια αιχμηρή αντίδραση –επιεικώς θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σφαλιάρα από τον Γιάννη Στουρνάρα για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ έως το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού. Επίσης, πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταγραφή από την Τράπεζα της Ελλάδος του κόστους που είχε η διαπραγματευτική ικανότητα του Βαρουφάκη.

Ο Γιάνης δεν βρισκόταν στο ακροατήριο (της εκδήλωσης του Ελληνικού Παρατηρητηρίου της London School of Economics, όπου ο Στουρνάρας αποφάσισε να απασφαλίσει), αλλά ήταν εκεί ο τότε γενικός γραμματέας του στο υπουργείο Οικονομικών, αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θεοχαράκης.

Πληροφορούμαι, μάλιστα, ότι ο πρώην γενικός ήταν εκείνος που ξύπνησε τα άγρια ένστικτα του Στουρνάρα, καθώς είχε προηγηθεί στο βήμα και χαρακτήρισε την κυβέρνηση Σαμαρά «αποικιοκρατική».

Η αντίδραση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος δεν έχει ανάγκη περαιτέρω σχολιασμού: «Ειλικρινά λυπάμαι πολύ που η ομιλία του Νίκου Θεοχαράκη πριν από τη δική μου ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα κομματικοποιημένης πολιτικής, αφού χρημάτισα κι εγώ υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε σχεδόν αποικιοκρατική στην κομματικοποιημένη ομιλία του.

Ωστόσο, δεν μπόρεσε να παραδεχθεί ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίες οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον, είχαν επίσης ένα κόστος.

Αν υποθέσουμε ότι αυτό που περιέγραψε ήταν τα οφέλη, το κόστος βεβαίως ανήλθε σε 86 δισ. ευρώ: αυτό ήταν το τρίτο Μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν έπειτα από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ύστερα από τις «γενναίες διαπραγματεύσεις» του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά είχα την υποχρέωση να πω τα πράγματα με το όνομά τους…».

Μετά ο Στουρνάρας επανήλθε στους γνωστούς ήπιους τόνους του. Εγώ απλώς να θυμίσω ότι η καθηγεσία Βαρουφάκη στο ΕΚΠΑ οφείλεται και στη συστατική Στουρνάρα –για την οποία μάλλον έχει μετανιώσει.