Το βράδυ της 12ης Ιουλίου 2015 άρχισε κάπως σαν βεγγέρα και κατέληξε το απόγευμα της επομένης με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει κάνει υπερωρίες –17 ολόκληρες ώρες δουλειά, ατομικό ρεκόρ. Ηταν το επιστέγασμα της λαμπρής διαπραγμάτευσης του Βαρουφάκη (και του Θεοχαράκη, μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα) που κόστισε 86 δισ. ευρώ, κατά τους υπολογισμούς του μετριοπαθούς Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, τότε, αναγκάστηκε να συζητήσει και τη δημιουργία ενός Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Χρέους, όπου θα μεταφερόταν δημόσια περιουσία, έτσι ώστε να είναι διασφαλισμένοι οι δανειστές –ας το λέμε χάριν συντομίας υπερταμείο. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας για εθνική ανεξαρτησία επέκρινε τους πολιτικούς αντιπάλους του ως διατεθειμένους να ξεπουλήσουν τα πάντα, εκείνη τη μέρα συμφώνησε στη δημιουργία του υπερταμείου –κάτι που οριστικοποιήθηκε με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2015. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αλλωστε, ο Πρωθυπουργός πανηγύριζε επειδή το υπερταμείο θα έχει έδρα την Αθήνα, άρα όλα ωραία και μεγάλα φωτισμένα –και ζήτω στον υπερπατριώτη Πρωθυπουργό. Με κάτι τέτοια συνεχίστηκε η «διαπραγμάτευση» (και η κοροϊδία) μερικούς μήνες ακόμα. Αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια –και το υπερταμείο επανήλθε ως προϋπόθεση της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση προσπάθησε να μπερδέψει τα πράγματα –αλλά τι νόημα έχουν μερικές ώρες σύγχυσης στη Βουλή μπροστά σε 99 χρόνια, κατά τα οποία η κρατική περιουσία θα έχει εκχωρηθεί στους ξένους;

Σημαίνει η μεταφορά της εθνικής περιουσίας στο υπερταμείο ότι, εμμέσως, αρχίζει η ιδιωτικοποίηση μιας σειράς επιχειρήσεων που έως σήμερα ανήκουν κατά το μάλλον ή και εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο; Σημαίνει π.χ. ότι η Εγνατία, ο ΟΣΕ, το μετρό, τα ΕΛΠΕ θα ιδιωτικοποιηθούν; Οχι κατ’ ανάγκην. Ο Σπίρτζης, ο Δρίτσας, ο Σκουρλέτης θα είναι πάντα εδώ για να εκφράζουν το αντιμεταρρυθμιστικό μέτωπο, τον ελληνοπρεπή αντικαπιταλισμό στο σουπερμάρκετ όπου παρέχεται ο σανός της χειραγώγησης των ψηφοφόρων.

Αρα, το θέμα είναι πώς το υπερταμείο θα συνδυαστεί με ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Για την εκπόνηση ενός τέτοιου προγράμματος υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση. Αν επιδιώκει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, πρέπει να την κερδίσει με συγκεκριμένες προτάσεις της –κι όχι με προειλημμένες αποφάσεις που, μέσω της καλοσύνης των ξένων, θα διατηρήσουν τον Πρωθυπουργό στην εξουσία.

Με άλλα λόγια, κορόιδα δεν υπάρχουν πια. Τους πάτησε το τρένο, λίγο πριν ο φορέας των τρένων περάσει στο υπερταμείο, την ίδρυση του οποίου θα έχει υπογράψει ο Αλέξης. Ο νέος, ο μνημονιακός Αλέξης.