Υπάρχουν άνθρωποι που στην πολιτική διαδρομή τους ικανοποιούνται όταν προκαλούν μια κάποια συζήτηση περί το όνομά τους, έστω και αρνητική. Αλλοι πάλι αγωνιούν για την εικόνα τους νυχθημερόν και αποφεύγουν πάση θυσία τα στραβοπατήματα, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην τσαλακωθούν.

Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν ανήκει σε καμιά από τις δύο κατηγορίες ή, μάλλον, έχει στοιχεία και από τις δύο. Ανοιχτός έως και ενθουσιώδης χαρακτήρας, θεωρείται μάλλον γενναιόδωρος ως άνθρωπος. Είναι τελικά πολιτικός, αλλά με άγνοια κινδύνου και σχεδόν σκόπιμη αδιαφορία για την πολιτική του εικόνα, όχι όμως και για την εμφάνισή του. Η ευγένειά του πάντως δεν του στερεί διόλου το δικαίωμα στις εκρήξεις και όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν καλά ότι δεν… μασάει –και αν προκληθεί σηκώνει το γάντι.

Αυτό φαίνεται να συνέβη και προχθές, όταν προκλήθηκε από τον Νίκο Θεοχαράκη, εκ των συνεργατών του Γιάνη Βαρουφάκη, και απάντησε επιθετικά και αυστηρά. Στην προσβολή ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, στην οποία άλλωστε ήταν κορυφαίος υπουργός, υπήρξε περίπου αποικιοκρατική, έδωσε πληρωμένη απάντηση που θα μείνει ως στάμπα στο διηνεκές για τα έργα και τις ημέρες όχι μόνο του Βαρουφάκη αλλά και του Αλέξη Τσίπρα. Ο Στουρνάρας έκανε τον λογαριασμό και βρήκε ότι η διαβόητη περήφανη διαπραγμάτευση μας κόστισε 86 δισ. Αυτό, άπαξ και ελέχθη από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, έμεινε ως ρετσινιά και θα συνοδεύει για πάντα την πρώτη φάση της κυβέρνησης της αυταπάτης σε ό,τι κι αν κάνει και σε ό,τι κι αν λέει εφεξής.

Ο Στουρνάρας ήταν κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει δεχθεί ύβρεις και λοιδορίες από πολλά στελέχη του και φυσικά από τον αρχηγό του, ενώ κάποιοι τον ήθελαν στην κρεμάλα. Εκείνος ήξερε πως θα έρθει η στιγμή που θα πέσουν στα πόδια του και δικαιώθηκε. Η ισορροπία αποκαταστάθηκε σε ένα γεύμα στην έδρα του με τον Πρωθυπουργό και τον Γιάννη Δραγασάκη. Τότε άσπονδοι φίλοι του έσπευσαν να τον κατηγορήσουν ότι λοξοκοιτάζει. Από χθες η τάξη αποκαταστάθηκε.