«Σας μεταφέρω μήνυμα από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, οι ΗΠΑ στηρίζουν τον αγωγό, τον θεωρούν απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ», ήταν τα λόγια του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ενεργειακά απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα στη φιέστα των εγκαινίων του ΤΑΡ στη Θεσσαλονίκη.

Τα λόγια του Αμος Χόχσταϊν –που εμφανίστηκε με πράσινη γραβάτα –έχουν τη δική τους σημασία καθώς στις 28 Μαΐου αφικνείται στην Αθήνα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνοι, η Αθήνα έχει εδώ και καιρό αναπροσανατολίσει προς τη Δύση την ενεργειακή της πυξίδα, φλερτάρει ωστόσο και με τη Μόσχα, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων.

Και ο γαμπρός του Ερντογάν

Μπορεί από τη σύναξη για τον TAP να έλειπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, το «παρών» του ωστόσο έδωσε ο φημολογούμενος ως διάδοχός του. Πρόκειται για τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν. Εκτός από υπουργός είναι και σύζυγος της μεγάλης κόρης του Ερντογάν, της Εσρά. Σας θυμίζω ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε παραστεί το 2004 ως μάρτυρας σε μια τελετή στην Κωνσταντινούπολη με 7.500 προσκεκλημένους στον γάμο τους, ο οποίος είχε βάλει ψηλά τον πήχη για τον προ ημερών γάμο και της δεύτερης προεδρικής κόρης.

«Η συνεργασία μας με τον TAP μπορεί να ξεπεράσει τις ανησυχίες για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο φερόμενος ως μελλοντικός πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Αγκαλιές και φιλιά με τον Μπουτάρη

Αγκαλιές και φιλιά ανάμεσα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον Αλέξη Τσίπρα στο φουαγιέ της αίθουσας του ξενοδοχείου The Met όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την έναρξη κατασκευής του ΤΑΡ.

«Εσύ αγαπάς τον Μητσοτάκη», είπε γελώντας ο Τσίπρας στον Μπουτάρη. Από τη πλευρά του ο κυρ-Γιάννης έσκυψε και ψιθύρισε στο αφτί του Αλέξη αυτό που τον καίει περισσότερο.

Ο γραβατωμένος –λόγω ημέρας –δήμαρχος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να εξαιρεθεί η Α’ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης από την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΘ ΑΕ και να αποδοθεί στον δήμο ως προέκταση της παλιάς παραλίας.

Στο κυνήγι των επενδύσεων

Αγωγός επενδυτικών ονείρων (είναι πραγματικά) ο ΤΑP. Ολοι οι υπουργοί που κυνηγούν επενδύσεις ήταν στη Θεσσαλονίκη. Από τον Δημήτρη Μάρδα και τον Γιώργο Σταθάκη μέχρι τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Χρήστο Σπίρτζη και τη Θεοδώρα Τζάκρη.

Στα πηγαδάκια μάλιστα ο υπουργός Υποδομών έκανε λόγο για μια επένδυση-μαμούθ που είναι καθ’ οδόν.

Το σίγουρο είναι ότι στην κυβέρνηση όλοι τώρα το έχουν γυρίσει, όλοι μιλούν για επενδύσεις –όταν μέχρι πρότινος τις ξόρκιζαν.

«Ο Τσίπρας, βλέπετε, έχει αποφασίσει να τρέξει τους υπουργούς, μόνο με το πόδι στο γκάζι βγαίνει ο λογαριασμός», έλεγε χαρακτηριστικά μαξιμικός. Πράγματι διακρίνεται ένας επενδυτικός οργασμός στα… λόγια.

Ποιος γελάει καλύτερα

«Δεν θα ιδιωτικοποιηθεί καμία ενεργειακή εταιρεία». Τάδε έφη Σκουρλέτης στο περιθώριο της εκδήλωσης για τον TAP. Αλλά οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι τού αντέτειναν ότι ίδιος ο Πιτσιόρλας του ΤΑΙΠΕΔ, που παρεμπιπτόντως ήταν και εκείνος εκεί, έλεγε προχθές ότι οι επόμενοι στόχοι του Ταμείου, πέραν της ολοκλήρωσης των έργων που βρίσκονται σε πορεία αξιοποίησης, είναι η ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ.

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση» απάντησε ο Πάνος. «Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος» συμπλήρωσε ο υπουργός Ενέργειας. Το θέμα είναι ποιος θα είναι ο τελευταίος.

Η Θεσσαλονίκη τους φέρνει πιο κοντά

Ανάμεσα σε αυτούς που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του αγωγού ήταν και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Εύλογο, θα μου πείτε, αφού είναι και βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε και δηλώσεις στις κάμερες στηρίζοντας την εν λόγω επένδυση μιας και δημιουργεί, όπως τόνισε, θέσεις εργασίας και αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο όχι απλά της εκλογικής του περιφέρειας αλλά ολόκληρης τη Βόρειας Ελλάδας.

Φυσικά, δεν έχασε την ευκαιρία να πετάξει και τις μπηχτές του στον Αλέξη. «Ο δρόμος αποδέσμευσης της χώρας από τα Μνημόνια περνά από μεγάλα και μικρά αναπτυξιακά έργα, και όχι από την καχυποψία απέναντι σε κάθε είδους επενδυτές που διδάσκει ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Πέραν πάντως από την υψηλή πολιτική, εγώ να επισημάνω απλώς ότι εθεάθη να έχει πιάσει και ψιλή κουβεντούλα με τον πρώην υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη ενώ παραδίπλα βρισκόταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Φαινόταν δε να υπάρχει πολύ καλό κλίμα μεταξύ τους, σύμφωνα με την πηγή μου. Η Κεντροαριστερά συναντάται στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν.

Ολοι μαζί με την ίδια πτήση

Μένω στα σχετικά με τα εγκαίνια του αγωγού γιατί, όπως με ενημέρωσε ο απεσταλμένος πληροφοριοδότης μου, με την ίδια πτήση επέστρεψαν στην Αθήνα ο Τσίπρας, ο Θεοδωράκης, ο Σταθάκης, ο Σπίρτζης, η «αγαπημένη» μου Θεοδώρα –που δυστυχώς δεν έμαθα τι συνολάκι φορούσε -, ο νεοδημοκράτης Θόδωρος Καράογλου, ο Μανιάτης και η ποταμική Κατερίνα Μάρκου. Αυτό δεν ήταν αεροπλάνο, μίνι βουλευτήριο ήταν.