Δίχως την παρουσία όλων των αρχηγών κρατών που εμπλέκονται στο έργο, κάτι το οποίο επεδίωκε η κυβέρνηση, πραγματοποιούνται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, τα εγκαίνια κατασκευής ενός από τα σημαντικότερα ενεργειακά projects της περιοχής, του δυτικών συμφερόντων αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline.
Πέρα από την αναμφισβήτητη οικονομική και πολιτική αξία του αγωγού, αφού θα μεταφέρει αζερικό αέριο στην Ευρώπη και επομένως θα συμβάλει στον περιορισμό της εξάρτησής της από τη Ρωσία, θεωρείται βέβαιο ότι το έργο θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά από τον Πρωθυπουργό για να αποπροσανατολίσει από τη σκληρή πραγματικότητα, όπως θα συμβαίνει άλλωστε από εδώ και πέρα με κάθε «καλή είδηση».
Δείγμα της σημασίας που αποδίδει στο έργο ο δυτικός παράγοντας, ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους περιλαμβάνονται ο αντιπροέδρος της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ενωση Μάρος Σέφκοβιτς και ο ειδικός απεσταλμένος για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Αμος Χοχστάιν.
Η στροφή στη Δύση
Δεν είναι καινούργια η στροφή των ενεργειακών συμφερόντων της Ελλάδας στη Δύση. Από τον Οκτώβριο και μετά η κυβέρνηση έχει αναπροσανατολίσει τη βελόνα της ενεργειακής της πυξίδας από την προς ανατολάς διεύρυνση και τα ρούβλια πίσω στην αγκαλιά του θείου Σαμ.
Επισήμως το δόγμα Λαφαζάνη έχει εγκαταλειφθεί, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αναθερμάνει τις σχέσεις με το μεγάλο αφεντικό της γεωπολιτικής σκακιέρας στην περιοχή, έχοντας ως άξονα το ενεργειακό project του TAP και το διασυνδετήριο ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB. Δεν παύει όμως να κλείνει και το μάτι στη Μόσχα.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε δέκα ημέρες, το Σάββατο 28 Μαΐου, καταφτάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Επίσημος λόγος της επίσκεψης είναι το αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας, κεντρικό ζήτημα όμως θα αποτελέσει η ενεργειακή συνεργασία στο μέτωπο των αγωγών.
Η Ρωσία επιμένει στην προώθηση ενός νέου νότιου άξονα, διαδόχου του «ελληνορωσικού αγωγού», που θα διέρχεται από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία. Τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί ότι σημειώνεται πρόοδος...
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από