Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες αποτελεί η ανακοίνωση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, οι οποίοι ανοιχτά διατυπώνουν κατ’ ουσίαν πολλές ενστάσεις που συνδέονται με τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα τόσο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, όσο και των νομοθετικών μέτρων για τον λεγόμενο κόφτη, που θεωρούν ότι ισοδυναμεί με «Μνημόνιο Διαρκείας».

Οι διοικητικοί δικαστές εκφράζουν την αντίθεσή τους στη διαδικασία ψήφισης του ασφαλιστικού νόμου, επισημαίνοντας ότι έγινε «με συνοπτικές διαδικασίες (χωρίς δυνατότητα πλήρους διαβούλευσης, επαρκούς συζήτησης στη Βουλή, στοιχειώδους ενημέρωσης του λαού και δυνατότητας ακρόασης όλων των ενδιαφερόμενων φορέων), δηλαδή με διαδικασία απαράδεκτη για νομοθέτημα κρίσιμο για τη ζωή όλων των πολιτών, δεδομένου ότι με αυτό ανατρέπονται θεμελιώδεις κατακτήσεις της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Και συνεχίζουν δηλώνοντας την απόλυτη αντίθεσή τους στον λεγόμενο κόφτη που αναμένεται να θεσμοθετηθεί το επόμενο διάστημα, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή τους στις κοινωνικές ομάδες που αντιστέκονται στην προώθηση αυτών των μέτρων.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πίσω από την πρώτη ανάγνωση της ανακοίνωσης των διοικητικών δικαστών, δίνοντας τη δική τους ερμηνεία – χωρίς διάθεση προφανώς να προδικάσουν μελλοντική κρίση –, εκτιμούν πως ενδεχόμενες προσφυγές που θα ασκηθούν από ομάδες πολιτών κατά των επίμαχων νόμων έχουν πολλές πιθανότητες να μη μείνουν στα χαρτιά, αλλά να ευδοκιμήσουν στο δικαστικό πεδίο. Οψόμεθα…